Avstrija za dobavo plina pogleduje tudi v Izrael

STA, Gr.G.
27.06.2022 15:22

Nehammer je zagovarjal tudi vladno odločitev, da je termoelektrarno Mellach v bližini Gradca, ki je trenutno v stanju mirovanja, kljub negativnim vplivom na podnebje treba pripraviti na ponoven zagon.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Avstrijski kancler Karl Nehammer je danes pred novinarji izrazil pričakovanje, da bo Izrael prihodnje leto začel izvažati plin, kar bi lahko bila ena izmed alternativ za nadomeščanje ruskega plina. Kot je pojasnil, je Izrael v Sredozemlju našel velike zaloge zemeljskega plina, kar je dobra novica. Poleg tega je poudaril, da so trenutne razmere pri oskrbi s plinom boljše od pričakovanj. Država namreč, kot pravi kancler, lažje od pričakovanj na mednarodnem trgu kupuje plin, s katerim polni svoja skladišča.

Avstrijski kancler Karl Nehammer
Reuters

Država je za nakup zalog plina po navedbah dpa rezervirala pet milijard evrov. Zaradi velikih skladiščnih zmogljivosti lahko Avstrija shrani celoletno zalogo plina. Trenutno so njihova skladišča okoli 40-odstotno zasedena, po Nehammerjevih besedah pa je njihov cilj, da bi bila zasedenost skladišč do 1. novembra na 80 odstotkih. Avstrija je bila sicer desetletja močno odvisna od ruskega plina, saj je Rusija do začetka invazije na Ukrajino severni slovenski sosedi dobavljala 80 odstotkov plina.

Nehammer je danes pred novinarji zagovarjal tudi vladno odločitev, da je termoelektrarno Mellach v bližini Gradca, ki je trenutno v stanju mirovanja, kljub negativnim vplivom na podnebje treba pripraviti na ponoven zagon. Pri tem je zagotovil, da bo obratovati začela zgolj v izrednih razmerah, poudaril pa je tudi, da ta odločitev ne bo vplivala na vladne podnebne cilje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta