Barantanje okrog evropskega naftnega embarga Rusiji

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
30.05.2022 20:22

Madžarska, ki je stoodstotno odvisna od uvoza ruske nafte, želi biti izjema pri ukrepih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruska nafta bi lahko kmalu postala evropska preteklost.
Reuters

Novi, šesti sveženj evropskih ukrepov proti Rusiji, ki vključuje prepoved uvoza ruske nafte ter nove sankcije za banke in posameznike iz Putinovega kroga, na tokratnem izrednem vrhu Evropske unije v Bruslju očitno še ne bo sprejet. Zapleta se predvsem pri naftnem embargu, kjer - kot že večkrat doslej - madžarski premier Viktor Orban grozi z uporabo veta, sklepi Evropskega sveta pa naj bi bili sprejeti soglasno. Madžarska je namreč stoodstotno odvisna od uvoza ruske nafte (in tudi plina) in Orban želi zadovoljivo alternativo.

To so mu včeraj v Bruslju že ponudili. Iz Bruslja je še pred začetkom vrha prišla novica, da so stalni predstavniki članic dosegli politični dogovor o embargu na uvoz ruske nafte, ki naj bi bil del šestega svežnja sankcij proti Rusiji, v njem pa naj bi kot kompromisno rešitev predlagala določeno izvzetje za Madžarsko oziroma nafto, ki se jo v EU uvozi preko južnega kraka naftovoda Družba, na katerega sta poleg Madžarske priključeni še Slovaška in Češka. Orban je sicer ob prihodu na vrh zatrdil, da se Madžarska s predlogom ne strinja in da soglasja v EU ni. Zamisel, da bi bila iz embarga izvzeta nafta, ki prihaja po naftovodu, pa se mu zdi dober pristop. "Vendar pa potrebujemo jamstvo za primer nesreče na naftovodu, ki teče skozi Ukrajino, da bomo potem lahko rusko nafto dobili prek drugih virov," je dejal madžarski premier. V minulih dneh so namreč iz Ukrajine prišla opozorila, da bi se naftovodu Družba, ki poteka čez ukrajinsko ozemlje proti članicam EU, lahko tudi "kaj zgodilo". Odgovornost za to, da ni dogovora glede embarga na rusko nafto, pa je Orban pripisal Evropski komisiji, ki da je preveč hitela s predlogom, namesto da bi prej zagotovila strinjanje držav članic. Dejal je, da bi bilo treba najti rešitev za težave Madžarske z oskrbo z energenti, šele nato objaviti načrt o sankcijah. "Odgovornost za to, da danes nimamo dogovora, bo na ramenih komisije," je dejal Orban. Toda če bi ta kompromisni predlog obveljal, bi se do konca leta izvoz ruske nafte v članice Evropske unije zmanjšal za 93 odstotkov.

Madžarski premier Viktor Orban v pogovoru s predsednico finske vlade Sanno Marin. Za Janezo Janšo pa je to zadnji vrh EU za vsaj nekaj časa.
Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen realistično ocenjuje, da novega paketa sankcij na vrhunskem srečanju še ne bodo sprejeli, predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa optimistično napoveduje korak naprej. Ursula von der Leyen je sicer dejala: "Ključ do uspeha sta solidarnost z Ukrajino in enotnost unije." Podobno je k enotnosti EU pozval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je voditelje članic nagovoril preko video povezave.

Ruski predsednik Vladimir Putin sicer še vedno hoče svetu kazati prijazen obraz in je turškemu voditelju Recepu Tayyipu Erdoganu zagotovil, da je Moskva v sodelovanju z Ankaro pripravljena omogočiti neoviran izvoz žitaric iz ukrajinskih pristanišč, ki je blokiran zaradi konflikta v Ukrajini. Putin je znova potrdil tudi pripravljenost ruske strani na izvoz gnojil in živil, če bodo odpravljene sankcije proti Rusiji, pri tem pa opozoril na težave na svetovnem trgu hrane, ki da so posledica "nespametne finančne in gospodarske politike zahodnih držav", rekoč, da je Rusija pripravljena izvoziti "znatne količine gnojil in kmetijskih pridelkov v primeru odprave ustreznih protiruskih sankcij".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta