Belorusija in Poljska: Umazane igre z begunci

Vojislav Bercko
18.11.2021 05:00

V reševanje krize so se vključili veliki igralci: Angela Merkel, Emmanuel Macron in Vladimir Putin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Številni migranti so na beloruski strani meje s Poljsko ujeti že več tednov.
Foto: EPA

EPA

Migrantski krizi na poljsko-beloruski meji še kar ni videti konca. Hibridna vojna z begunci, kot so izsiljevanje beloruskega diktatorja Aleksandra Lukašenka z migranti, ki jih vabi v domovino in usmerja k Evropski uniji, je pahnila v brezup na tisoče ljudi, ujetih ob okoli 150 kilometrih meje s Poljsko, ki so jo oblasti v Varšavi dale ograditi z bodečo žico in nanjo poslale vojsko. Ljudje, tudi majhni otroci, ne morejo ne naprej ne nazaj, beloruska in poljska vlada pa na območje ne spustita pripadnikov humanitarnih organizacij in novinarjev. Vse več kritik pa v zadnjih dneh leti na poljskega premierja Mateusza Marowieckega in voditelja vladajoče stranke PiS Jaroslawa Kaczynskega, ki trdita, da branita meje EU in zveze Nato, a nočeta slišati za evropsko humanitarno in politično pomoč.

Uradna Varšava je bila tako kritična do poskusov posredovanja nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Müller je v pogovoru za poljsko javno televizijo TVP povedal, da bi morala Berlin in Pariz Varšavo predhodno obvestiti o pogovorih voditeljev z Lukašenkom oziroma ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Dodal je, da ga pogovor Merklove z Lukašenkom čudi, češ da je to na neki način priznanje njegove izvolitve za predsednika. "Razumem položaj, vendar menim, da to ni dober korak," je poudaril.

Merklova in Lukašenko sta se po telefonu pogovarjala včeraj in v ponedeljek in se strinjala, da je treba migrantsko krizo na poljsko-beloruski meji reševati v pogovorih med Brusljem in Minskom. "Uradniki, določeni z obeh strani, bodo takoj začeli pogajanja za razrešitev obstoječih problemov," so zapisali v Lukašenkovem uradu. V tem okviru bodo preučili tudi željo beguncev, da bi odšli v Nemčijo. To sta bila sicer njuna prva pogovora po spornih predsedniških volitvah v Belorusiji avgusta lani, ki jih EU označila za nelegitimne in Lukašenka zaradi zatiranja opozicije kaznovala s sankcijami. Zaradi tega je bila nemška kanclerka tarča številnih kritik, češ da legitimizira Lukašenkovo oblast.

Francoski predsednik Macron pa se je o krizi pogovarjal z ruskim kolegom Putinom, ki ga mnogi vidijo kot edinega možnega mediatorja med Minskom, Varšavo in Brusljem. Putin je nato v torek govoril z Lukašenkom, vsebina pogovorov pa ni znana. So pa v Moskvi včeraj pozdravili neposredne pogovore med predstavniki Evropske unije in Belorusije. "Zelo pomembno je, da je bil vzpostavljen stik med predstavniki EU in beloruskim vodstvom," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta