Beloruski novinar in aktivist Roman Protasevič: Zaradi trenutka nepazljivosti v krempljih oblasti

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
31.05.2021 05:00
Pozabil je na lastno načelo: ne izberi poleta preko domovine. Izbral ga je in zaradi njega so z lažno grožnjo z bombo preusmerili Ryanairovo letalo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roman Protasevič na sodišču v Minsku leta 2017
Reuters

Na Poljskem in v Litvi se je v soboto več sto ljudi zbralo na protestih v podporo opoziciji v sosednji Belorusiji. Protestniki so pozivali k izpustitvi 26-letnega beloruskega novinarja Romana Protaseviča in njegove 23-letne partnerice Sofije Sapega, ki so ju oblasti aretirale minulo nedeljo po prisilnem pristanku letala v Minsku. Protestov v Varšavi so se udeležili tudi starši 26-letnega priprtega Protaseviča. "Pozivam vse države EU in ZDA, naj nam pomagajo osvoboditi Romana in Sofijo ter vse ostale zaprte," je dejala njegova mati Natalia Protasevič. "Želimo živeti v svobodni državi, v državi, kjer ima vsakdo pravico izraziti svoja prepričanja," pa je dodal njegov oče Dmitrij.

Natalija in Dmitrij Protasevič: "Države EU in ZDA naj nam pomagajo osvoboditi Romana in Sofijo ter vse ostale zaprte."
Epa

Kdo sploh je mladenič, ki ga beloruske oblasti s predsednikom Aleksandrom Lukašenkom očitno vidijo kot takšno grožnjo državni varnosti, da so zaradi njega tvegale hud mednarodni incident in skoraj dobesedno ugrabile potniško letalo s 123 potniki? Ko je Lukašenko leta 1994 prišel na oblast, Roman Protasevič ni bil še niti rojen. Toda že kot mladenič se je upiral avtokratskemu Lukašenkovemu režimu. Zaradi udeležbe na demonstracijah leta 2011 so ga vrgli iz srednje šole, ko jo je nekako le dokončal, se je vpisal na fakulteto, smer novinarstvo, a so ga zaradi njegovih protirežimskih aktivnosti tudi tam postavili na cesto. Med drugim se je udeležil tudi protestov v Ukrajini pozimi 2013/14, ki so se končali s padcem režima proruskega predsednika Viktorja Janukoviča. Zadnjih deset mesecev je delal za spletno stran Nexta, ki ima sedež v Varšavi in kot eden redkih neodvisnih medijev preko spletnega orodja Telegram obvešča Beloruse o protestih in protirežimskih aktivnostih, ki so zajele državo po lanskih izjemno spornih predsedniških volitvah, na katerih je Lukašenko razglasil vnovično zmago. "Bil je aktivist, novinar, spet aktivist in spet novinar," je za tiskovno agencijo Reuters povedal svetovalec beloruske opozicije Franak Viacorka. "Ima duh mladega političnega voditelja, skušal je biti prisoten pri vseh opozicijskih dogodkih, shodih in kampanjah v zadnjih desetih letih."

S protestov v Varšavi. Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko v rokah demonstrantov
Epa

Ker je Lukašenko, ki mu pravijo tudi zadnji evropski diktator, že pred avgustovskimi volitvami na vse načine zatiral opozicijo, je Roman Protasevič leta 2019 pobegnil na Poljsko, kamor so se lani odselili tudi njegovi starši. Kasneje se je Roman preselil v litovsko glavno mesto Vilna, kjer je centrala beloruskih disidentov z nesojeno predsednico Svetlano Tihanovsko na čelu. Za Naxto je delal nenehno, vse dni v tednu zadnjih osem mesecev skupaj. Nato so ga kolegi skoraj napodili na dopust. Destinacija: Grčija. In ob vrnitvi sta Roman in Julija storila usodno napako: izbrala sta let od Aten do Vilne, ki je vodil skozi beloruski zračni prostor. "Po svoje je sramota, da je Roman storil takšno napako," je za Reuters povedal ustanovitelj Nexte. "Pogovarjala sva se namreč, da ni pametno leteti čez Belorusijo, saj bi se lahko zgodilo natanko to, kar se je. Toda Romanovi prijatelji so mi povedali, da se je nekoliko sprostil, da se ni več čutil tako zelo ogroženega. Toda v letalo so se poleg Romana in Julije, ki je sicer državljanka Rusije, vkrcali tudi agenti beloruske tajne službe ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta