Biden bi omejil mandat vrhovnim sodnikom

STA, Va
30.07.2024 09:44

Ameriški vrhovni sodniki imajo zdaj dosmrtni mandat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joe Biden
Reuters

Predsednik ZDA Joe Biden je v ponedeljek na slovesnosti ob 60-letnici listine o državljanskih svoboščinah opozoril, da ekstremizem spodkopava zaupanje v odločitve vrhovnega sodišča. Ob tem je predstavil načrt za reformo sodišča, ki med drugim predvideva omejitev mandata sodnikov. Zavzel se je tudi za razveljavitev odločitve o imuniteti predsednika.

"Ekstremizem spodkopava zaupanje javnosti v odločitve sodišča," je Biden izjavil na slovesnosti v predsedniški knjižnici Lyndon Baines Johnson v Austinu v zvezni državi Teksas in predstavil načrt za prenovo vrhovnega sodišča.

Bidnov načrt predvideva omejitev mandata za sodnike vrhovnega sodišča ZDA, ki trenutno opravljajo dosmrtno funkcijo, na 18 let. Vsaki dve leti pa bi bil imenovan nov sodnik. Zavzel se je tudi za potrditev etičnega kodeksa, po katerem bi sodniki med drugim morali prijaviti darila, ki so jih prejeli.

V govoru je Biden predlagal tudi ustavni amandma, ki bi razveljavil nedavno odločitev vrhovnega sodišča o imuniteti predsednika pred pregonom za kazniva dejanja, storjena med njegovim mandatom. "V Ameriki ni kraljev," je dodal.

Predloge Bidna je že podprla podpredsednica ZDA Kamala Harris in najverjetnejša predsedniška kandidatka demokratov, ki je skupaj z Bidnom pozvala kongres, naj načrte podpre. "Te priljubljene reforme bodo pomagale povrniti zaupanje v sodišče, okrepile demokracijo in zagotovile, da nihče ne bo nad zakonom," je poudarila.

Kongres je sicer globoko razdeljen, zaradi česar je malo verjetno, da bodo Bidnovi načrti sprejeti v času njegovega mandata. Prav tako imajo republikanci, ki načrtom nasprotujejo, večino v predstavniškem domu kongresa. Predsednik doma republikanec Mike Johnson je načrte že označil na nevarno igro Bidna in Harris.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta