Biden napovedal neomajno podporo Ukrajini in nove sankcije proti Rusiji

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
21.02.2023 19:37

Ameriški predsednik je po vrnitvi iz Kijeva o ruskem voditelju Vladimirju Putinu med drugim dejal: "Namesto lahke zmage, ki jo je videl in napovedoval, je dobil požgane tanke in vojsko v kaosu."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večerni govor Joeja Bidna v Varšavi je bil scensko dosti spektakularnejši od dopoldanskega nagovora ruskega voditelja Vladimirja Putina v Moskvi.
Epa

Manj kot 24 ur po vrnitvi iz Kijeva in le nekaj ur po dopoldanskem skoraj dve uri trajajočem nagovoru ljudstvu ruskega predsednika Vladimirja Putina je tisoče navdušenih Poljakov v Varšavi nagovoril ameriški predsednik Joe Biden. "Zveza Nato je močnejša kot kadar koli prej," je izjavil in za ta teden napovedal nov sveženj sankcij proti Rusiji. "Mislil je, da so avtokrati, kot je sam, žilavi, voditelji demokracije pa šibki, nato pa je naletel na železno voljo ZDA in narodov povsod tam, kjer niso hoteli sprejeti sveta, ki mu vlada strah," je o Putinu dejal ameriški predsednik. Zgolj zanimivost: Biden je Putinovo ime izrekel desetkrat, medtem ko ruski predsednik svojega ameriškega nasprotnika v svojem govoru ni imenoval niti enkrat.

Tudi Biden sicer ni povedal kaj bistveno novega. "Namesto lahke zmage, ki jo je videl in napovedoval, je dobil požgane tanke in vojsko v kaosu. Mislil je, da bo dobil finlandizacijo Nata, namesto tega je dobil natoizacijo Finske - in Švedske!" Putin je mislil, da lahko energijo zlorabi za orožje, a je dobil odločenost za končanje odvisnosti od ruskih fosilnih goriv, je poudaril Biden, ki se je pred tem sešel s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo, na programu pa ima tudi srečanje z voditelji devetih vzhodnoevropskih članic Nata, in sicer Bolgarije, Češke, Estonije, Madžarske, Latvije, Litve, Poljske, Romunije in Slovaške. In spet o Putinu: "Soočati se mora s stvarmi, ki si jih pred letom dni ni predstavljal. Da bodo demokracije močnejše in ne šibkejše, avtokrati tega sveta pa bodo šibkejši, ne močnejši. V trenutkih negotovosti je najpomembnejše vedeti, za kaj stojiš in kdo stoji s teboj." In še enkrat o ruski agresiji: "Ta vojna ni nikdar potrebna. Tragična je. Predsednik Putin se je odločil zanjo. Vsak dan dlje, ko ta vojna traja, je po njegovi izbiri. To vojno bi lahko končal z eno besedo. Preprosto je. Če Rusija preneha napadati Ukrajino, bi bilo s tem vojne konec. Če bi se Ukrajina prenehala braniti pred Rusijo, bi to pomenilo konec Ukrajine. Zato se skupaj tako trudimo, da se Ukrajina lahko brani."

Putinovo prepričevanje prepričanih: "Ukrajina in Donbas sta postala simbol popolne laži"

O umiku Rusije iz sporazuma Novi Start, ki ga je dopoldne napovedal Putin, Biden ni dosti govoril, to je prepustil svojemu zunanjemu ministru Antonyju Blinknu, ki je na obisku v Grčiji. "Napoved Rusije, da bo prekinila sodelovanje v sporazumu Novi Start, je obžalovanja vredna in neodgovorna," je v Atenah, kjer zaključuje turnejo, v okviru katere je obiskal tudi Nemčijo in Turčijo, dejal prvi mož ameriške diplomacije "Pozorno bomo spremljali, kaj bo Rusija dejansko storila," je dodal. V vsakem primeru bodo ZDA po njegovih besedah poskrbele za zagotavljanje lastne varnosti in varnosti svojih zaveznikov. Pogodba o razorožitvi je bila podaljšana prav na začetku Bidnovega mandata, je spomnil, ker je bila očitno v varnostnem interesu ZDA in Rusije, je dejal Blinken. "In to samo poudarja, kako neodgovorno je to dejanje," je dejal Blinken. "Seveda pa smo se z Rusijo še naprej pripravljeni kadar koli pogovarjati o nadzoru strateškega orožja, ne glede na to, kaj se dogaja v svetu ali v naših odnosih," je malo umiril retoriko. Sporazum Novi Start sicer predvideva omejitev jedrskih konic na 1500 za vsako od dveh največjih jedrskih velesil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta