BiH od EU prejela prvo donacijo cepiva proti covidu

STA, A.L.
04.05.2021 15:07
Bosna in Hercegovina je danes prejela 10.530 odmerkov Pfizerjevega cepiva proti covidu-19, ki jih je z donacijami zagotovila Evropska unija. Cepivo je ob obisku predal evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi, ki je v Sarajevu izpostavil, da je cepivo izraz podpore Evropske unije BiH v boju s pandemijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Preko mehanizma EU4Health je unija za države Zahodnega Balkana zagotovila 651.000 odmerkov cepiv, od tega ob posredovanju Avstrije okoli 214.000 Pfizerjevega cepiva za BiH, kjer zaradi pomanjkanja cepiv zelo zamujajo s cepljenjem. Cepivo naj bi prejela do avgusta. Preko istega mehanizma naj bi država prejela še 380.000 odmerkov cepiva AstraZenece s Poljske, poroča portal klix.ba.

Okoli trimilijonska BiH je doslej prejela le okoli 50.000 odmerkov cepiv od 1,23 milijona, kolikor jih je naročila preko pobude Covax. Srbska entiteta Republika srbska medtem cepiva postopno dobiva iz Rusije in Kitajske, ki jih je naročila sama.

Varhelyi, ki je v BiH prispel v okviru turneje v regiji, je dejal, da je "danes veliki dan", dobava cepiva pa dokaz, da EU skrbi za regijo in BiH. "Naše močno sporočilo je, da nam je mar," je dejal komisar. Izpostavil je, da je cilj EU predvsem pomagati pri zaščiti zdravstvenih delavcev v BiH, ki so v prvih vrstah v boju proti pandemiji, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Napovedal je, da bodo regiji skupaj s pobudo Covax, v kateri je EU prav tako donatorka, namenili več kot milijon odmerkov cepiva.

V BIH so epidemiološke razmere kljub zamudam pri cepljenju razmeroma stabilne

Dodal je, da do cepiva ni bilo lahko priti in da je prihajalo do zamud, da pa so cilj na koncu vendarle dosegli. V primeru Zahodnega Balkana ob podpori Avstrije, ki je usklajevala celoten proces, navaja Hina.

V Sarajevo je ob evropskem komisarju tako danes prispel tudi avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, ki je prav tako izpostavil, da je donacija cepiva močan signal, da se BiH lahko opre na EU in da se bo podpora unije nadaljevala.

Schallenberg je izpostavil, da je to skupen projekt EU, in da se na Dunaju zavedajo, da je varnost Avstrije, kjer živi 200.000 ljudi z družinskimi povezavami v BiH, odvisna od varnosti v jugovzhodni Evropi ter da nihče ni varen, dokler niso varni vsi.

Na sarajevskem letališču ju je sprejel predsedujoči svetu ministrov BiH Zoran Tegeltija, ki se je zahvalil za pomoč EU in izrazil upanje, da bodo v državi nadoknadili zamude pri cepljenju. Dejal je, da do junija pričakujejo okoli 850.000 odmerkov cepiv v okviru pobude Covax, skupaj s kitajskimi cepivi pa do konca drugega četrtletja do milijon odmerkov. Do jeseni upa, da bodo cepili večino državljanov.

V BIH so epidemiološke razmere kljub zamudam pri cepljenju razmeroma stabilne, saj že kakih deset dni dnevno beležijo manj kot 500 novih okužb. Zdravstvene oblasti ocenjujejo, da je tretji val epidemije minil, toplejše vreme pa naj bi olajšalo nadzor razmer.

Danes so poročali o 280 novih okužbah v zadnjih 24 urah, umrlo je 61 covidnih bolnikov. V državi sicer še vedno veljajo omejitveni ukrepi, med drugim nočna prepoved gibanja v Federaciji BiH ter prepoved množičnih zbiranj in omejen delovni čas gostinskih lokalov po vsej državi, navaja Hina.

Varhelyi je turnejo v regiji začel v ponedeljek v Srbiji, kamor so ob tem pripeljali 1170 odmerkov cepiva od skupno 36.000, kolikor jih bo Beograd prejel v okviru pomoči EU. Danes bo Varhelyi turnejo nadaljeval v Črni gori in Severni Makedoniji, v sredo pa v Albaniji in na Kosovu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta