Blinken: Napad na Odeso vzbuja dvom v rusko zavezanost dogovoru o izvozu žit

A. La., STA
24.07.2022 11:31

Rusko obrambno ministrstvo je kasneje danes sporočilo, da je bilo v raketnem napadu na Odeso uničeno orožje, ki ga je Ukrajini dobavil Zahod.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V odzivu je ameriški državni sekretar Antony Blinken še isti dan poudaril, da ruski napad vzbuja dvom v zavezanost Rusije petkovemu dogovoru z Ukrajino o izvozu žita. V Moskvi so danes potrdili, da je bila v napadu zadeta ukrajinska vojaška infrastruktura.

"Ta napad vzbuja resen dvom v verodostojnost ruske zavezanosti včerajšnjemu dogovoru in spodkopava prizadevanja Združenih narodov, Turčije in Ukrajine pri zagotavljanju ključne hrane na svetovnih trgih," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedel Blinken.

Zaloge hrane naj ne bi bile prizadete

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je danes na Telegramu objavila, da je raketni napad na Odeso uničil ukrajinsko "vojaško infrastrukturo".

Ruske "rakete kalibr so v zelo natančnem napadu uničile vojaško infrastrukturo v pristanišču Odesa," je objavila Zaharova in dodala, da je bil uničen ukrajinski patruljni čoln.

Rusko obrambno ministrstvo je kasneje danes sporočilo, da je bilo v raketnem napadu na Odeso uničeno orožje, ki ga je Ukrajini dobavil Zahod. Navedli so, da naj bi bilo uničeno ukrajinsko vojaško plovilo in orožje, ki ga je Kijevu poslal Washington.

"Zelo natančne rakete dolgega dosega, izstreljene z morja, so uničile zasidrano ukrajinsko vojaško ladjo in zalogo protiladijskih raket, ki so jih ZDA poslale režimu v Kijevu," je zapisalo omenjeno ministrstvo. Dodali so še, da so onesposobili tudi "ukrajinski vojaški obrat za popravilo in nadgradnjo."

Po navedbah ukrajinske strani, so v času napada v pristanišču skladiščili žito, čeprav zaloge hrane v napadu naj ne bi bile prizadete.

Zelenski: Moskava ne more držati obljub

Predstavniki odeške regije so sporočili, da so bili v napadih ranjenih ljudje in je bila poškodovana pristaniška infrastruktura v Odesi, pri temi pa niso navedli podrobnega števila ranjenih ali resnosti poškodb.

Sobotni raketni napad na Odeso se je zgodil le dan po tem, ko sta Kijev in Moskva po večmesečnih pogajanjih podpisala sporazum, katerega namen je ublažiti svetovno prehransko krizo.

Po navedbah Zelenskega, je napad na Odeso pokazal, da Moskva ne more držati svojih obljub. Turčija je v soboto sicer sporočila, da Rusija zanika kakršen koli napad na pristanišče.

"Rusi so nam povedali, da nimajo prav nič s tem napadom in da zelo natančno preučujejo zadevo," je dejal turški obrambni minister Hulusi Akar.

Ukrajinska vojska pa je sporočila, da je njena zračna obramba sestrelila dve raketi, še dve pa sta v soboto zadeli pristanišče.

Ukrajinsko predsedstvo je sicer danes sporočilo, da so ruske rakete v soboto zadele tudi stanovanjska območja v mestu Mikolajiv na jugu države. Pri tem je bilo poškodovanih pet ljudi, med njimi najstnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta