Boeing je za težave s 737 Max vedel že pred strmoglavljenjem v Indoneziji

Gregor Grosman Gregor Grosman
06.05.2019 18:08

Ameriški letalski proizvajalec je leta 2017, ko je pričel dobavljati prva letala 737 Max bil prepričan, da je opozorilna lučka v kokpitu del standardne opreme na vseh novih letalih. A ni bila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhivska fotografija
EPA

CNN je pregledal zapise o težavah z letali, ki jih zbira ameriška Zvezna uprava za letalstvo FAA, in ugotovil, da je AOA (angle of attack) senzor kot problematičen naveden v 216 primerih od leta 2004. Zaradi težav z omenjenim senzorjem, na katerega se zanaša sistem MCAS, so bili piloti v preteklosti večkrat prisiljeni zasilno pristati ali prekiniti vzlet, v 42 takšnih primerov so bila vključena potniška letala proizvajalca Boeing, piše CNN. Dodajajo, da se težave s senzorjem pojavijo zapisane tudi v dveh internih poročilih družbe, leta 2013 in 2016, še preden je prišlo do prvega strmoglavljenja boeinga 737 Max letalske družbe Lion Air v Indoneziji oktobra 2018. Torej še preden se je proizvajalec letal odločil narediti spremembe zaradi nevarnega stanja, do katerega lahko pride zaradi napačnega delovanja senzorja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta