Boris Johnson Britancem pred brexitom: Začnemo lahko novo poglavje v zgodovini naše države

STA, VČ
01.01.2020 19:09
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Johnson 
Reuters

Britanski premier Boris Johnson je v novoletni poslanici pozval Britance, naj v luči brexita delitve pustijo za sabo in v novem letu, v katerem še naprej obljublja odhod iz EU, obrnejo novo stran. "Začnemo lahko novo poglavje v zgodovini naše države, v katerem bomo stopili skupaj in naredili korak naprej enotni," je dejal.
Spričo razkola, ki ga je prinesel brexit, je Johnson menil, da je napočil čas za končanje delitev, zamere in negotovosti. "Naj bo to trenutek, ko bomo pustili delitve za sabo," je dejal v video poslanici.
Znova je tudi obljubil, da bo Veliko Britanijo do konca januarja popeljal iz EU. "Tisti za peko pripravljeni dogovor, o katerem sem toliko govoril med predvolilno kampanjo, ima že naluknjan plastični ovoj in je v mikrovalovni pečici," je ponazoril dogajanje glede dogovora o brexitu, ki ga je sklenil z Brusljem in je trenutno v fazi dokončnega potrjevanja v parlamentu.
Johnson, katerega konservativci so na decembrskih volitvah osvojili veliko večino v parlamentu, je še obljubil, da bodo novo desetletje zaznamovali "dobrobit in priložnosti". Po turbulentnem obdobju v britanski politiki je tudi zagotovil, da v tem letu ne bo novih volitev ali referenduma, poroča spletni portal Politico.
Otok bo konec januarja predvidoma zapustil EU, nato pa bo do konca leta 2020 sledilo prehodno obdobje, v katerem naj bi Bruselj in London sklenila dogovor o prihodnjih odnosih. Prehodno obdobje je mogoče podaljšati enkrat za eno ali dve leti, a Johnson zatrjuje, da tega ne bo storil. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta