Božič po Banksyjevo

DR
22.12.2019 18:04

Nova umetnina skrivnostnega uličnega umetnika Banksyja v Betlehemu prikazuje Kristusovo rojstvo v posebnih okoliščinah izraelske okupacije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Betlehemska brazgotina opozarja na odnos Izraelcev do Palestincev.
Epa

V hotelu v Betlehemu so razkrili najnovejšo umetnino skrivnostnega uličnega umetnika Banksyja, poimenovano Betlehemska brazgotina. Gre za upodobitev Kristusovega rojstva - jaslice z Marijo, Jožefom in malim Jezusom z nenavadnim ozadjem. Na izraelski ločitveni pregradi oziroma zidu za zibelko je sredi zvezde videti nekaj, kar se zdi podobno veliki luknji, ki bi ji jo lahko povzročil izstrelek. Na sivih betonskih blokih je videti grafita, besedi "ljubezen" in "mir", izpisana v angleščini in francoščini, v ospredju prizora pa stojijo tri velika zavita darila. "Gre za upodobitev Kristusovega rojstva," je ob razkritju umetnine povedal upravnik hotela Wissam Salsaa. "To je Banksyjev prispevek k božiču in zanimiv način, da zgodbo Betlehema, božično zgodbo, predstavimo drugače in ljudi spodbudimo k razmisleku o tem, kako živijo Palestinci v tem mestu."
Umetnina je na ogled v hotelu Walled Off, katerega lastnik je prav Banksy. Hotel, ki so ga odprli pred dvema letoma, stoji ob mejnem zidu, ki Betlehem ločuje od Izraela. Velja za "hotel z najgršim razgledom na svetu", v njem pa je razstavljenih veliko izvirnih Banksyjevih umetnin. Glavna atrakcija v hotelu Walled Off je soba številka 3, znana kot Banksyjeva soba, v kateri gostje spijo v veliki postelji, nad katero se bohoti Banksyjeva umetnina, ki prikazuje Palestinca in Izraelca, ki se obmetavata z blazinami.
Izrael je začel graditi ločitveno pregrado med palestinsko vstajo oziroma intifado leta 2002. Večji del pregrade stoji na Zahodnem bregu. Po besedah izraelskih oblasti je pregrada nujna zavoljo preprečevanja terorističnih napadov, medtem ko Palestinci po drugi strani pravijo, da jih loči od Izraela. Banksy je znan po tem, da z grafiti izraža svoja politična stališča, kar je na palestinskih ozemljih storil že večkrat. Med enim od svojih skrivnostih obiskov je naslikal dekle, ki jo baloni dvigujejo na ločitveni zid. Ob drugi priložnosti naj bi se bil vtihotapil v Gazo in tam naslikal štiri ulične stenske poslikave. Med drugim je na kovinska vrata sredi ruševin neke hiše naslikal jokajočo grško boginjo Niobo.
Identiteta svetovno znanega uličnega umetnika in avtorja številnih grafitov ostaja še naprej skrivnost. Banksy se ni udeležil niti razkritja svoje najnovejše umetnine. Je pa njeno fotografijo objavil na instagramu in ob njej zapisal, da gre za spremenjen, preoblikovan božič. "Banksy poskuša biti glas tistih, ki ne morejo govoriti. Skozi umetnost ustvarja nov način izražanja odpora," je še dejal Salsaa. Ob betlehemski cerkvici, zgrajeni na mestu, kjer naj bi se bil rodil Jezus, bo ta teden potekalo še več božičnih slovesnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta