Britanski časnik: Ruski agenti so poleti vdrli v osebni telefon bivše premierke Liz Truss

STA, Va
30.10.2022 12:06

Zgodilo naj bi se bilo, ko je bila političarka še zunanja ministrica. The Mail on Sunday trdi tudi, da je bivši premier Boris Johnson neprijetno zadevo zamolčal. Opozicija je na nogah in zahteva preiskavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Liz Truss bo šla v anale kot britanska premierka z najkrajšim mandatom. 
Reuters

V Združenem kraljestvu dviga prah poročanje časnika The Mail on Sunday, da naj bi bili ruski agenti poleti vdrli v mobilni telefon nekdanje premierke, tedaj še zunanje ministrice Liz Truss, ki pa se je v tistem času že potegovala za premierski položaj. Poročilo navaja, da so agenti pridobili dostop do strogo zaupne korespondence med Trussovo in mednarodnimi ter domačimi partnerji. Opozicija že poziva k preiskavi.

Časnik navaja neimenovane varnostne vire, ki trdijo, da so v osebni mobilni telefon nekdanje britanske premierke vdrli "agenti, za katere se sumi, da delajo za Kremelj". Viri so navedli še, da so hekerji pridobili dostop do sporočil, starih eno leto ali manj, nakar so oblasti telefon shranile v zaklenjen sef na varni lokaciji. 

"Varnostnih ukrepov glede posameznikov ne komentiramo," se je odzval tiskovni predstavnik britanske vlade in dodal, da obstajajo "zanesljivi sistemi za zaščito pred kibernetskimi grožnjami".

Poleg dostopa do korespondence med Trussovo in mednarodnimi partnerji naj bi bili hekerji pridobili tudi dostop do pogovorov med njo in nekdanjim finančnim ministrom Kwasijem Kwartengom, v katerih je ta kritiziral njenega predhodnika Borisa Johnsona, kot tudi do občutljivih informacij, povezanih z vojno v Ukrajini.

Po oceni laburistke Yvette Cooper, ki se ukvarja z nacionalno varnostjo, poročilo odpira izjemno pomembna vprašanja nacionalne varnosti, vključno s tem, zakaj in kako je prišlo do uhajanja informacij. "Bistveno je, da se vsa ta varnostna vprašanja preiskujejo in obravnavajo na najvišji ravni," je dejala.

K neodvisni preiskavi zadeve je pozvala tudi predstavnica liberalnih demokratov za zunanje zadeve Layla Moran, tiskovni predstavnik za obrambo Tobias Ellwood pa je pozval, naj parlamentarni odbor preišče poročilo kot tako.

Poročilo namreč navaja tudi, da sta zadevo zamolčala Johnson in njegov najvišji svetovalec Simon Case. V članku ni pojasnjeno, na podlagi česa viri sklepajo, da za vdorom stoji Rusija. "Za ugotavljanje, kdo stoji za takšnimi napadi, je potrebnega kar nekaj časa, vendar je Rusija običajno na vrhu seznama," je o tem dejal vir iz poročila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta