Cepelini se vračajo

22.06.2022 17:29

Hibridne zrakoplovove bo v zraku ohranjal helij, poganjala pa jih bo elektrika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Airlander 10: počasnejše, a okolju prijazno potovanje
Hybrid Air Vehicles

Španska letalska družba Air Nostrum bo v okviru prizadevanj, da bi svojim potnikom zagotovila okolju prijaznejše letalske prevoze, uvedla hibridne zrakoplove, ki bodo tako lepi na pogled kot tudi okolju prijazni. Air Nostrum, ki s svojega letališča v Valencii izvaja polete nad Iberskim polotokom, je po poročanju televizije CNN naročil deset zrakoplovov Airlander 10, ki naj bi bili dobavljeni leta 2026. Proizvajalec cepelina, ki so ga javnosti predstavili leta 2016, je sprva napovedal, da bodo polete z njim začeli izvajati leta 2025.

Hibridni zrakoplovi, ki jih bo sestavljalo britansko podjetje Hybrid Air Vehicles (HAV), naj bi v ozračje oddajali kar 90 odstotkov manj emisij. V zraku jih bo ohranjal helij, poganjala pa jih bo elektrika. Sprejeli bodo lahko sto potnikov, z njimi pa bo mogoče potovati na 300 do 400 kilometrov oddaljene destinacije. Airlander 10 ne bo letel z visoko hitrostjo - najvišja hitrost, ki jo bo lahko dosegel, bo 129 kilometrov na uro.

Dogovor o nakupu cepelinov je bil po navedbah proizvajalca sklenjen po šestih mesecih natančnega preučevanja in modeliranja notranjih španskih letalskih poti oziroma rut. Predstavniki podjetja HAV so sporočili, da bi lahko zrakoplov Airlander 10 letel tudi iz Liverpoola v Belfast, ki ju loči 270 kilometrov, iz Seattla v Vancouver, med katerima so 204 kilometri, ter iz Osla v Stockholm, ki sta drug od drugega oddaljena 423 kilometrov. Naslednik legendarnih cepelinov lahko leti od kraja do kraja in za pristanek ne potrebuje pristajalne steze. Pristane lahko malone povsod. "Za izvajanje letov z airlanderjem skorajda ne potrebujemo letališča. Podjetje HAV skupaj z letalsko družbo že preučuje izvirne lokacije za njegovo pristajanje in vzletanje," je glasnik podjetja HAV povedal za televizijo CNN.

Notranjost zrakoplova bo nekoliko bolj glamurozna kot v običajnih letalih. Nekateri sedeži bodo obrnjeni drug proti drugemu, zunanje stene pa bodo prosojne, tako da bo mogoče skoznje opazovati pokrajino. Zrakoplov bo letel na višini šest tisoč metrov.

Carlos Bertomeu, predsednik letalske družbe Air Nostrum, je povedal, da bo njegovo podjetje z zrakoplovi Airlander hitreje doseglo 55-odstotno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov do leta 2030, ki je glavni cilj pobude EU, poimenovane Pripravljeni na 55. "Airlander bo v ozračje oddajal občutno manj ogljičnih emisij, zato smo tudi sklenili ta dogovor s podjetjem HAV," je še dejal Bertomeu. "Trajnostnost je pri komercialnih poletih že zdaj nekaj, o čemer se ni mogoče pogajati. In taki dogovori so zelo učinkovit način za dosego ciljev glede razogljičenja, zastavljenih v okviru pobude Pripravljeni na 55." Tom Grundy, generalni direktor podjetja HAV, pa je dodal, da so si države, kot so Francija, Danska, Norveška, Španija in Velika Britanija, že postavile ambiciozne cilje, ko gre za razogljičenje notranjih in krajših letov. "Dogovor o nakupu hibridnih zrakoplovov, ki sta ga sklenila podjetje Hybrid Air Vehicles in letalska družba Air Nostrum Group, je dober primer, kako lahko to dosežemo, in to dokaj hitro."

Podjetje HAV bo začelo te zrakoplove graditi že letos, zato bo v Yorkshiru v Veliki Britaniji odprlo 1800 novih delovnih mest. Predstavniki podjetja so sporočili, da že razvijajo nove tehnologije, ter izrazili upanje, da bo airlander 10 postal prvi veliki zrakoplov, ki med letom v ozračje ne bo spuščal emisij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta