Češka zaprosila za rusko cepivo proti covidu-19, Zeman se je obrnil neposredno na Putina

STA, M.D.
28.02.2021 15:25
Češka je po besedah njenega predsednika Miloša Zemana zaprosila za dobavo ruskega cepiva Sputnik V. Zeman je za televizijo CNN Prima News v soboto dejal, da se je s prošnjo glede cepiva obrnil neposredno na ruskega predsednika Vladimirja Putina. Pričakuje, da bo njegova prošnja v kratkem odobrena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

"Informacije z ruskega veleposlaništva dajo slutiti, da bi (cepivo) lahko prispelo v naslednjih nekaj dneh," je dejal Miloš Zeman. Ob tem je priznal, da rusko cepivo še čaka na dovoljenje za uporabo na Češkem.

Češka, ki je zaradi velikega naraščanja okužb z novim koronavirusom močno prizadeta, je zaprosila za dobavo ruskega cepiva v odgovor na počasno dobavo cepiv v okviru naročil Evropske unije, je pojasnil Zeman. Ob tem je dejal, da njegova država razmišlja tudi o nakupu kitajskega cepiva podjetja Sinopharm, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cepljenje v državi s slabimi 11 milijoni prebivalcev poteka počasneje kot pričakovano, saj so od decembra razdelili le 650.000 odmerkov cepiva. Gre za cepiva treh v EU odobrenih proizvajalcev Pfizer-BioNTech, Moderne in Astrazenece.

Z uporabo cepiva Sputnik V bi bila Češka po Madžarki druga članica EU, ki bi začela cepljenje z ruskim cepivom. To sicer nima dovoljenja Evropske agencije za zdravila (Ema) za uporabo v EU, tako kot tudi ne kitajsko cepivo podjetja Sinopharm.

Glede pandemije novega koronavirusa je Zeman prepričan, da bi jo lahko na Češkem najkasneje v septembru premagali. Vsi, ki se bodo želeli cepiti, bodo do takrat cepljeni, je zagotovil.

Češka ima najvišjo stopnjo okužb z novim koronavirusom v EU. Pristojne oblasti so v soboto sporočile, da so v zadnjih 24 urah potrdili 7798 novih primerov okužbe. Za covidom-19 je umrlo že več kot 20.000 ljudi. Od ponedeljka bodo zato še dodatno omejili gibanje v državi, saj ljudje ne bodo smeli zapustiti svojih okrožij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta