Črne ovce med avstrijskmi hotelirji in smučarji, novi sev koronavirusa zaradi njih na Tirolskem

Boris Jaušovec
26.01.2021 15:23
Uganka, kako neki je na Tirolsko kljub strogim ukrepom vdrl še nevarnejši južnoafriški sev novega koronavirusa, morda niti ni taka uganka
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Smučišča na avstrijskem Tirolskem sicer niso tako polna kot po navadi, a ljudje se znajdejo na vse mogoče načine. Foto: EPA
EPA

Iz tirolskih smučarskih središč z nejevoljo poročajo, da je zaprtje družbenega življenja pri njih le pogojno uspešno, saj se vse bolj množijo tisti, ki tako imenovani lockdown obidejo. Pri tem se je konec tedna na smučišču Hochfügen v dolini Zillertal z novim koronavirusom okužilo 16 žičničarskih delavcev, kljub temu da smejo smučat le tisti z negativnim testom.

Okuženih sicer na tem smučišču s hitrimi testi odkrivajo zmeraj več, v ponedeljek so jih našteli 29. Med tem je izbruhnilo še eno žarišče covida-19, in sicer v domu za starejše v Münstru, dobrih 40 kilometrov vzhodno od Innsbrucka. Pozitivnih je 18 stanovalcev in njihovih oskrbovalcev.

Lokalne oblasti spremljajo porast okužb, piše dunajski dnevnik Standard, z veliko zaskrbljenostjo. Kajti v deželi so odkrili tudi že sedem primerov okužb z nevarnejšim južnoafriškim virusom, proti kateremu naj bi bila obstoječa cepiva manj učinkovita. Nadaljnjih 21 sumljivih primerov morajo še potrditi. Pri tem si Tirolci še ne znajo razložiti, kako neki se je ta nevarni sev virusa ob vsem zaprtju in strogem upoštevanju protikoronavirusnih ukrepov sploh znašel pri njih. Vendar sta župan in okrajni glavar v Zillertalu priznala, da mnogi sobodajalci v dolini očitno izigravajo predpise. Kajti menda opažajo kar veliko avtomobilov iz sosednje Nemčije, ki jim nekako uspe priti k njim. Vendar organi nadzora doslej uradno še niso zaznali "omembe vrednih kršitev protikoronskih ukrepov".

Ob tem marsikje po Evropi pomnijo, kako so lani v začetku marca različne evropske države ugotavljale, da se je novi koronavirus k njim razširil iz idiličnega tirolskega smučarskega kraja Ischgl. Prve so Avstrijo o svoji obolelih smučarskih povratnikih obvestile islandske oblasti. Pa so Avstrijci zamahnili z roko, češ da je malo verjetno, da so okužbo staknili na Tirolskem. Ko je še iz drugih skandinavskih držav in tudi iz Nemčije in Slovenije prihajalo vse več dokazov, da je vir okužbe prav Ischgl, so oblasti še kar čakale z zaprtjem turističnih kapacitet, odhajajočih pa sploh niso opozorile, da so morda okuženi.

Župan mondenega St. Antona, smučarskega središča, ki leži na Tirolskem na nadmorski višini 1304 metre, Helmut Mall je morda tudi zavoljo lanske izkušnje z Ischglom zdaj potarnal v obratni smeri, češ da je v mestecu nastanjenih na ducate mladih Skandinavcev in Britancev, ki so kljub koroni nekako privandrali na Tirolsko. "Pri nas zavoljo epidemije ni mogoče oddajati hotelskih sob smučarskim gostom. Vendar je možno prijaviti začasno bivanje, če ti ljudje iščejo zaposlitev. A pri nas zdaj sploh ni nobenih prostih delovnih mest. To je v resnici predrznost. S pomočjo nekaterih naših črnih ovc, ponudnikov prenočišč, se pri njih začasno prijavijo ti mladi ljudje, da lahko nato tukaj odhajajo na smučanje in zabave. Kot župan teh kršitev ne morem preganjati, moje roke so zvezane. Zato naj to nevarno prakso prekineta policija in okrajno glavarstvo," se je jezil župan St. Antona.

Avstrijski mediji so pisali o še enem vprašljivem obnašanju, tokrat hotelirjev prav iz Zillertala. Ti da so za božič in silvestrovo, ko so doma kapacitete morali zapreti, odhiteli v Južno Afriko na golferski dopust. To bi lahko pojasnilo uganko, kako se je južnoafriški sev znašel na Tirolskem, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdil Elmar Rizzoli, vodja tamkajšnjega protikoronskega štaba. Njegovi ljudje namreč že preverjajo navedbe, da so nekateri hotelirji, ki so bili po vrnitvi z golfa pozitivni, kršili zapovedano jim karanteno. In tako je hujši virus privandral na Tirolsko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta