Določili so najvarnejše letalske družbe za leto 2020. Katere pa so najmanj varne?

Gregor Grosman Gregor Grosman
08.01.2020 11:48

Tudi tokrat prvo mesto na lestvici najvarnejših letalskih družb pripada Qantasu, ki se ponaša z 99-letno zgodovino letenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Spletna stran za ocenjevanje letalskih družb AirlineRatings je med 405 letalskimi družbami, ki jih spremljajo njihovi strokovnjaki, izbrala dvajset najbolj varnih za leto 2020. Na prvo mesto lestvice, ki upošteva različna merila, so postavili avstralsko letalsko družbo Qantas, ki je na vrhu že več let zapored. Odgovorni urednik spletnega mesta Geoffrey Thomas je povedal, da je bil Qantas vodilna družba pri varnostnih nadgradnjah v zadnjih šestdesetih letih in v obdobju reaktivnega letenja ni zabeležila smrtnega primera. "Vendar pa Qantas ni edini. Tudi družbi Hawaian in Finnair, ki imata dolgo tradicijo, imata popolne evidence," razlaga Thomas.

EPA

Najmanj varne družbe

Z eno ali dvema zvezdicama so pri AirlineRatings ocenili Nok Air, AirAsia Thailand, Airlines PNG, Blue Wing, Ariana Afghan, Kam Air, Iraqi Airways, US-Bangla Airlines and Nepal Airlines.

Letalska družba Wizz Air je med najbolj varnimi nizkocenovniki.
Profimedia

Deset najbolj varnih nizkocenovnikov

Nizkocenovni letalski prevozniki omogočajo letenje več milijonom potnikov, tudi tistim, ki si tega sicer ne bi mogli privoščiti. Zaradi velikega zanimanja javnosti so tako pri AirlineRatings vzeli pod drobnogled tudi to kategorijo letalskih družb in sestavili seznam najbolj varnih nizkocenovnikov. Po abecednem redu si sledijo Air Arabia, Flybe, Frontier, HK Express, IndiGo, Jetblue, Volaris, Vueling, Westjet, and Wizz. Vsi našteti so prestali strogi mednarodni varnostni pregled IOSA in se ponašajo z odlično varnostno zgodovino (v zadnjih desetih letih niso zabeležili smrtnega primera) ter niso na nobeni črni listi, ki bi jim prepovedovala ali omejevala letenje, so v utemeljitvi zapisali ocenjevalci. IOSA je mednarodni priznan ocenjevalni sistem, ki upošteva več kot tisoč kriterijev in ga mora letalska družba ponoviti vsaki dve leti. Člani združenja IATA morajo obvezno opraviti omenjeno ocenjevanje, medtem ko veliko nizkocenovnih prevoznikov v IATA ni včlanjenih. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta