Donald Trump bi se jutri že lahko vrnil v Belo hišo, pravijo zdravniki

D.R., STA
04.10.2020 07:44

Ponoči se je Trumpovo zdravstveno stanje izboljšalo, vročine nima več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Ameriški predsednik Donald Trump je sinoči objavil, da se začenja počutiti bolje in upa, da bo kmalu spet nazaj. Njegov zdravnik Sean Conley pa je kasneje sporočil, da se predsednik še ni rešil najhujšega, vendar pa je njegova zdravstvena ekipa previdno optimistična, še več, napoveduje, da bi Trump lahko jutri zapustil bolnišnico.  Minule dni  je predsedniku dvakrat padla raven kisika, zdaj pa je normalna. Conley je v izjavi pred bolnišnico Walter Reed, kjer zdravijo Trumpa, potrdil, da je predsedniku v petek raven kisika zaskrbljujoče padla, zato so mu približno eno uro pomagali z dodatnim kisikom, v soboto pa še enkrat. Ponoči pa se je Trumpovo zdravstveno stanje izboljšalo, vročine nima več. Po padcu ravni kisika v krvi je prejel odmerek steroida deksametazon za izboljšanje pljučne funkcije.

Conley v soboto sicer ni hotel povedati, ali so imeli Trumpa od sprejema v bolnišnico kdaj na respiratorju, priznal pa je, da je imel pacient slabost, zamašen nos in kašelj. Vse to naj bi se sedaj že uredilo in Trumpu bi naj šlo na bolje. Ameriški mediji pa so iz neuradnih virov blizu predsednika potem dobili novico, da bo naslednjih 48 ur kritičnih za Trumpa ter da še ni jasne poti do njegovega okrevanja. Iz Conleyjevih izjav so razbrali tudi, da je Trump že v sredo vedel, da je nekaj narobe z njim. 74-letni Trump v videu priznava, da se ni najbolje počutil, ko so ga v petek sprejeli v bolnišnico, ampak sedaj naj bi mu šlo na bolje. Izjavil je, da se bori za milijone ljudi z virusom, ne le v ZDA, ampak po vsem svetu. Ni pa pojasnil, kaj je s tem mislil. Pošalil se je tudi, da gre prvi dami 50-letni Melanii Trump bolje kot njemu, ker je "malce mlajša" od njega.

Epa

Trump je imel v torek soočenje s predsedniškim kandidatom demokratov Josephom Bidnom in sedaj številni, ki so si soočenje ogledali, razmišljajo, da je Trump že takrat kazal prve simptome covida-19. Biden se je testiral v petek in test je bil negativen, zato nadaljuje kampanjo. Potem ko je bil od marca praktično v karanteni doma v Delawaru, sedaj Biden hodi okrog. Trump, ki je v času pandemije po krajši prekinitvi nadaljeval množična zborovanja, pa ostaja v karanteni. Bidnova kampanja ne pozabi opozoriti javnosti, da se je demokratski predsedniški kandidat ves čas pandemije držal zdravstvenih nasvetov, nosil je masko, ohranjal socialno distanco in se sproti razkuževal. Za razliko od Trumpa pa tudi ni imel večjih javnih zborovanj. Biden je v soboto guvernerje zveznih držav, ki ga nameravajo podpreti, prosil, naj tega za zdaj ne storijo, ker se bo Trumpova vlada morda maščevala z zadrževanjem zdravstvenih potrebščin in druge pomoči. "Ne izražajte mi podpore, ker boste plačali kazen. Ne šalim se," je dejal Biden, ki se od petka sicer menda vzdržuje napadov na Trumpa.

Poleg Trumpa se je s koronavirusom okužilo veliko ljudi, ki so bili zadnje tedne okrog njega. Med njimi so kar trije republikanski senatorji, člani odbora za pravosodje, ki bo sredi meseca skušali potrditi Trumpovo kandidatko za vrhovno sodnico Amy Coney Barrett. Okužil se je tudi nekdanji guverner New Jerseyja Chris Christie, ki je Trumpu pomagal, da se pripravi na soočenje z Bidnom. Ameriški analitiki vse bolj sumijo, da so se vsi okužili prejšnjo soboto na prireditvi pred Belo hišo, kjer je Trump naznanil nominacijo Coney Barrettove, ki je poleti prestala covid-19. Christie je najprej trdil, da nima koronavirusa, kasneje je potrdil, da je pozitiven in sporočil, da je moral v bolnišnico. Imel naj bi le rahle simptome, vendar pa ima težave z astmo in očitne težave s preveliko telesno težo. Christie je bil s Trumpom skupaj nazadnje v torek, ko sta se pripravljala na soočenje z Bidnom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta