Dosedanji italijanski senatorki Tatjani Rojc izvoljivo prvo mesto na kandidatni listi Demokratske stranke

Bojan Brezigar Bojan Brezigar
16.08.2022 18:52
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tatjana Rojc bo verjetno italijanska senatorka še drugi mandat.
Foto: DAMJ@N

Slovenska senatorka v Italiji Tatjana Rojc bo tudi v prihodnjem mandatu v senatu zastopala slovensko manjšino. Vodstvo Demokratske stranke, ki je v noči na torek odločalo o sestavi kandidatnih list za predčasne italijanske parlamentarne volitve, ki bodo 25. septembra, jo je uvrstilo na prvo mesto v okrožju dežele Furlanije - Julijske krajine, kar ji zagotavlja skoraj zagotovo izvolitev. Tako vsaj Demokratski stranki kažejo vse javnomnenjske raziskave.

Uvrstitev slovenskega kandidata oziroma kandidatke na mesto, kjer naj bi bila izvolitev zagotovljena, ni bila zajamčena. V stranki je bilo zaradi tega nekaj nejevolje in še kar nekaj kandidatov, ki so se potegovali za to mesto, sploh ker bo poslej italijanski parlament za tretjino poslancev manjši. V nasprotju s Slovenijo, kjer imata manjšini zagotovljeno mesto v državnem zboru, italijanska ureditev manjšinam izvolitve njihovih predstavnikov ne zagotavlja. Vse je odvisno od dobre volje političnih strank. V času po koncu druge svetovne vojne je izvolitev predstavnika slovenske manjšine omogočala levica, najprej komunistična partija, po njenem razpustu pa njene naslednice, kot zadnja Demokratska stranka.

Tatjana Rojc je literarna kritičarka in jezikoslovka. V širšem slovenskem okolju je znana zaradi dolgoletnega sodelovanja s pisateljem Borisom Pahorjem, bila je urednica nekaterih njegovih knjig. V zadnjem mandatu, ki se je začel leta 2018, je v senatu opravila zelo pomembno delo, predvsem v korist slovenske manjšine. Omeniti velja še njeno vlogo pri odločitvi predsednikov obeh držav, Boruta Pahorja in Sergia Mattarelle, pri spominskem poklonu žrtvam druge svetovne vojne ob 100. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu in tudi pri postopku o vrnitvi Narodnega doma slovenski manjšini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta