Drugi človek zveze Nato: Putin se pripravlja na dolgo vojno v Ukrajini

STA, Va
18.01.2023 14:24

Rusija je mobilizirala že več kot 200.000 rezervistov, okrepila svojo vojaško proizvodnjo in pridobiva dodatno orožje od avtoritarnih režimov, kot je Iran, pravi Mircea Geoana, namestnik generalnega sekretarja Nata.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Putin
Reuters

Zveza Nato je prepričana, da se ruska invazija na Ukrajino ne bo končala kmalu in da se ruski predsednik Vladimir Putin pripravlja na dolgo vojno, je ob začetku dvodnevnega zasedanja vojaškega odbora Nata dejal namestnik generalnega sekretarja Nata Mircea Geoana. Hkrati je ponovil, da bodo Ukrajino še naprej podpirali, dokler bo to potrebno.

Rusija je mobilizirala že več kot 200.000 rezervistov, okrepila svojo vojaško proizvodnjo in pridobiva dodatno orožje od avtoritarnih režimov, kot je Iran, je dejal Geoana. Ob tem je priznal, da bo letošnje leto težko, a da bodo Ukrajino vseeno podpirali, dokler bo to potrebno. Prepričan je, da bodo članice za okrepitev zmogljivosti Nata morale povišati proračunske izdatke za obrambo, razširiti proizvodnjo orožja in streliva ter bolje izkoristiti nove tehnologije, kot je umetna inteligenca.

Cilj zveze Nato glede proračunskih izdatkov za obrambo v višini dveh odstotkov BDP, ki je bil določen pred skoraj desetletjem, se sedaj vse bolj obravnava kot spodnja meja. Številne članice pa si prizadevajo, da bi na naslednjem rednem vrhu julija postavili nove cilje.

Na srečanju najvišjega vojaškega organa Nata bodo do četrtka med drugim obravnavali krepitev vzhodnega krila zavezništva in vojaške razmere v Ukrajini. Srečanja so se udeležili načelniki generalštabov držav članic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta