Dubajski meganebotičnik Burj Kalifa dobiva konkurenco: Še ena stavba, ki gleda skozi oblake

DR
13.12.2021 16:56

Z enoletno zamudo, ki jo je prinesla pandemija, bo naslednje leto v malezijski prestolnici Kuala Lumpur dokončana druga najvišja zgradba na svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Merdeka 118 je druga najvišja stavba na svetu.

CNN

Visoko nad zgradbami v malezijski prestolnici Kuala Lumpur se dviga še nedokončan nebotičnik s 118 nadstropji, poimenovan Merdeka 118. Ko bo gradnja naslednje leto povsem končana, naj bi postal druga najvišja zgradba na svetu, že zdaj pa je višji od Šanghajskega stolpa, visokega 632 metrov, a vseeno precej nižji od 828 metrov visokega nebotičnika stolpa Burdž Kalifa v Dubaju. Malezijski premier Ismail Sabri Yaakob je na slovesnosti, ki so jo priredili ob dokončanju stolpa, megalomanski projekt opisal kot ikonični stolp prihodnosti. "To ni le velik dosežek na področju inženiringa," je povedal zbranim novinarjem. "Gradnja dodatno krepi položaj Malezije kot sodobne in razvite države."

Nebotičnik bo imel 400 tisoč kvadratnih metrov stanovanjskih in poslovnih površin, od tega bo več kot polovica namenjena pisarnam, razporejenim v 82 nadstropjih. V njem bo mogoče zaiti tudi v trgovski center z 200 poslovnimi enotami in v kino dvorane, na voljo bodo prostori za rekreacijo in vzdrževanje ter parkirna mesta za približno 8500 avtomobilov. Seveda bodo v nebotičniku tudi mošeja, dvanajst nadstropij hotelskih sob in pet nadstropij hotelskih rezidenc luksuznega hotela Park Hyatt ter najvišja razgledna ploščad v jugovzhodni Aziji. V zadnja štiri nadstropja bo umeščen observatorij. Nebotičnik stoji na štiri hektarje velikem zemljišču, kjer bodo uredili tudi zunanje objekte in velik park. Je del večjega kompleksa, načrtovanega za gradnjo na površini 19 hektarjev. Nebotičnik Merdeka bo najverjetneje postal nov simbol Kuala Lumpurja, saj bo visok kar 679 metrov.

Nebotičnik stoji v zgodovinskem delu mesta in ima razgled na stadion Chin Woo, predvojno metodistično šolo in na stadion Merdeka, kjer je nekdanji voditelj Tunku Abdul Rahman leta 1957 razglasil neodvisnost Malezije. Ismail Sabri, ki je bil avgusta imenovan za malezijskega premierja, je na nedavni slovesnosti pojasnil, da arhitekturna zasnova nebotičnika, zgrajenega iz stekla in jekla, odraža podobo Rahmana, ki je pred več kot šestimi desetletji znamenito dvignil roko in zavpil "merdeka", kar v malajščini pomeni neodvisen.

Projekt so predstavili javnosti leta 2010, gradnja pa se je začela pred petimi leti, čeprav so ji močno nasprotovali nekateri aktivisti za lokalno dediščino. Otvoritev je bila načrtovana za letos, a so bila dela začasno ustavljena marca lani, ko je malezijska vlada uvedla stroge ukrepe za boj proti širjenju covida-19. V gradnjo je vključeno tudi podjetje za okoljsko načrtovanje in inženiring Neapoli Group, s pomočjo katerega želijo pridobiti certifikate LEED, Green Building Index in GreenRE za zeleno gradnjo. Pod dizajn se podpisujejo avstralski arhitekti iz podjetja Fender Katsalidis, ki pojasnjujejo, da so diamantom podobne steklene elemente na fasadi navdihnili vzorci malezijske tradicionalne umetnosti in da zasnova simbolično predstavlja bogato malezijsko kulturo. Eden od arhitektov, Karl Fender, je dodal, da je stavba zasnovana tako, da obogati družbeno energijo in kulturno tkivo mesta. "Za tem arhitekturnim dosežkom je več let načrtovanja, reševanja problemov, sodelovanja in prizadevanj, potrebnih za uresničitev prvotnega načrta, saj je stavba zelo kompleksna," je še dejal. "Doseganje višinskega mejnika pa je le še dodaten bonus."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta