ECB po napovedih guvernerja francoske centralne banke v znižanje obrestne mere že prihodnji teden

STA, M.R.
09.10.2024 14:28

Evropska centralna banka (ECB) bo ključno obrestno mero zelo verjetno znižala prihodnji teden na zasedanju na Brdu pri Kranju, je napovedal guverner francoske centralne banke Francois Villeroy de Galhau.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Guverner francoske centralne banke Francois Villeroy de Galhau
Profimedia

Verjetnost za tretji letošnji rez se je povečala ob dejstvu, da se je inflacija v območju z evrom septembra upočasnila na 1,8 odstotka.

Septembra je bila tako stopnja inflacije prvič po letu 2021 pod ciljnima dvema odstotkoma. "Zmaga proti inflaciji je na vidiku," je guverner Francois Villeroy de Galhau povedal za radio franceinfo in dodal, da je znižanje obrestne mere v prihodnjem tednu zelo verjetno. "In mimogrede, ne bo zadnje," je dejal. 

Napovedal je, da rezi ECB ne bodo veliki oz. da bo banka obresti zniževala postopno. S tem je signaliziral, da bo svet ECB obrestno mero znižal za 0,25 odstotne točke.

Svet Evropske centralne banke je sicer skladno z napovedmi osrednje evrske obrestne mere drugič letos znižal na septembrskem zasedanju. Depozitno obrestno mero, po kateri banke nalagajo sredstva pri centralnih bankah območja z evrom in je po novem referenčna za denarno politiko, je znižal za 0,25 odstotne točke na 3,50 odstotka. Še bolj so oklestili vrednosti ostalih osrednjih obrestnih mer.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta