Egipt: Hamas dal pozitivne znake glede Bidnovega načrta za prekinitev ognja v Gazi

STA, A.L.
06.06.2024 15:02

Biden je v petek predstavil načrt za prekinitev ognja v Gazi, ki bi v treh fazah vodil do trajnega premirja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Vodje Hamasa so nas obvestili, da resno in pozitivno preučujejo predlog prekinitve ognja," je navedel neimenovani vir.
Reuters

Egipt je od palestinskega islamističnega gibanja Hamas prejel pozitivne znake glede predloga za trajno prekinitev ognja v Gazi, ki ga je predstavil ameriški predsednik Joe Biden, danes poroča egiptovski državni medij Al-Qahera News, ki se sklicuje na visok egiptovski vir.

"Vodje Hamasa so nas obvestili, da resno in pozitivno preučujejo predlog prekinitve ognja," je navedel neimenovani vir. Kot je dodal, naj bi Hamas odgovoril v prihodnjih dneh.

Povedal je še, da so voditelje Hamasa povabili v Kairo na pogovore o podrobnostih. Egipt sodeluje z ZDA in Katarjem, da bi posredoval pri sprejetju predlagane prekinitve ognja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Biden je v petek predstavil načrt za prekinitev ognja v Gazi, ki bi v treh fazah vodil do trajnega premirja. Prva faza predvideva prekinitev ognja za šest tednov, umik izraelske vojske iz naseljenih predelov Gaze ter delno izmenjavo ujetnikov. Naslednji dve fazi predvidevata trajen konec spopadov in obnovo Gaze.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Bidnov načrt označil za nepopolnega, palestinsko islamistično gibanje Hamas pa je v sredo ponovilo, da bodo dogovor sprejeli samo v primeru, če bo vključeval trajno prekinitev ognja v Gazi in popoln umik izraelskih sil z območja palestinske enklave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta