Enakost iz srca

Diskriminacija in sovraštvo do oseb LGBTIQ sta še vedno vse preveč razširjena, parade ponosa pa so eden od načinov za premagovanje stereotipov in napačnih predstav

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
helena dalli
Rayattard

Ljudje po vsem svetu se v poletnih mesecih zberejo v svojih državah in mestih na paradah ponosa. Parade ponosa so priložnost, da razmislimo o enakosti oseb LGBTIQ ​v naših družbah in o tem, kako bi lahko njihov položaj izboljšali. Poleg tega te parade spodbujajo družbene spremembe in razumevanje vprašanj LGBTIQ z ozaveščanjem in opozarjanjem nanje.

Danes se začne EuroPride, vrhunec parad ponosa v Evropi, ki letos poteka v Valletti. Kot komisarka EU za enakost sem se odločila, da se udeležim vseh parad EuroPride in WorldPride, ki bodo potekale med mojim mandatom (med pandemijo tudi prek spleta), da bi ponovno poslala jasno sporočilo, da so pravice LGBTIQ človekove pravice in da podpiramo osebe LGBTIQ ​po vsem svetu. Diskriminacija in sovraštvo do oseb LGBTIQ ​sta še vedno vse preveč razširjena, parade ponosa pa so eden od načinov za premagovanje stereotipov in napačnih predstav.

Med mandatom te komisije smo sprejeli prvo strategijo za enakost oseb LGBTIQ ​ doslej, da bi kot evropske družbe nadalje občutno zmanjšali stigmatizacijo in diskriminacijo, s katerima se soočajo osebe LGBTIQ​. V zadnji raziskavi Eurobarometer je skoraj 70 odstotkov državljank in državljanov EU odgovorilo, da bi morali imeti lezbijke, geji, biseksualne, transspolne in interspolne osebe enake pravice kot vsi drugi. Ta rezultat nam daje upanje, vendar izpostavlja tudi nadaljnje izzive, saj je veliko ljudi še vedno ni prepričanih, da bi morale biti enake pravice na papirju in v praksi naš skupni cilj.

V zadnjih letih se je po vsem svetu povečalo število primerov sovražnega govora in kaznivih dejanj iz sovraštva, katerih tarča so osebe LGBTIQ ​in organizacije, ki jih podpirajo. Evropa ni izjema, saj je zadnja raziskava LGBTIQ III razkrila, da je 40 odstotkov anketiranih v letu pred sodelovanjem v raziskavi doživelo nadlegovanje. Ker so nasilje, diskriminacija in sovražni govor proti osebam LGBTIQ ​evropski problem, je moja naloga poiskati evropsko rešitev. Družbena preobrazba se skoraj nikoli ne zgodi sama od sebe, temveč zahteva usklajene napore. Sprožiti jo moramo sami, jo spodbujati in si zanjo nenehno prizadevati z ukrepanjem.

Zato je bila strategija EU za enakost oseb LGBTIQ ​zasnovana tako, da obravnava evropska vprašanja enakosti na podlagi spolne usmerjenosti, spolne identitete, spolnega izraza in spolnih značilnosti. Usmerja nas k sprejemanju ukrepov za okrepitev pravnega varstva in izvrševanja pravil EU proti diskriminaciji, zagotovitev zaščite državljank in državljanov LGBTIQ ​pred sovražnim govorom in nasiljem, tudi na spletu, ter opolnomočenje civilne družbe, da prevzame vodilno vlogo pri spremembah, ki si jih želimo na terenu. Predvsem pa evropski zgled pomaga opolnomočiti nacionalne in lokalne pobude za enakost.

V zadnjih treh letih smo predlagali skupne zavezujoče standarde za organe za enakost, da bi okrepili njihova pooblastila in neodvisnost, kar jim bo omogočilo ustreznejše ukrepanje proti diskriminaciji. Predlagali smo uskladitev nacionalnih pravil v zvezi s starševstvom, da bi zagotovili spoštovanje in varstvo temeljnih pravic vseh otrok v čezmejnih primerih po vsej EU. Čeprav se ta pravila ne nanašajo posebej na osebe LGBTIQ​, bi zagotovo pozitivno vplivala na otroke istospolnih parov, ki se v čezmejnih primerih soočajo z nesorazmernim številom težav. Poleg tega smo predlagali, da se sovražni govor in kazniva dejanja iz sovraštva, tudi zoper osebe LGBTIQ​, dodajo na seznam kaznivih dejanj EU. Financirali smo tudi več kot sto projektov, ki jih izvajajo organizacije civilne družbe za spodbujanje enakosti oseb LGBTIQ​. Jasno je, da je boj proti neenakosti v Evropski uniji skupna odgovornost ter zahteva skupne napore in ukrepe na vseh ravneh. Institucije in agencije EU, države članice, vključno z regionalnimi in lokalnimi organi, organi za enakost, civilna družba in podjetja si morajo bolj prizadevati za doseganje ciljev strategije.

Hvaležna sem, da je v času mojega mandata več teh partnerjev okrepilo svoje delo na področju raznolikosti na splošno in enakosti oseb LGBTIQ​. To vključuje sprejetje nacionalnih strategij in akcijskih načrtov za osebe LGBTIQ​, ki so v državah članicah že prinesli nekatere rezultate. Zdaj jih pozivam, naj odobrijo predlagano direktivo o enakem obravnavanju, da se prepreči diskriminacija na področju socialne zaščite, izobraževanja ter dostopa do blaga in storitev.

Vsem, ki se boste udeležili EuroPride, želim veselo parado ponosa!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta