EU in OECD: Umrljivost zaradi raka v nekaterih državah EU dvakrat višja kot v drugih

STA, Gr.G.
02.02.2023 12:41

Rak povzroči kar 26 odstotkov vseh smrti in je drugi najpogostejši vzrok smrti v EU po boleznih srca in ožilja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Med državami EU, Islandijo in Norveško obstajajo velike razlike v stopnji umrljivosti zaradi raka, saj je v nekaterih državah do dvakrat višja kot v drugih, ugotavljajo v poročilu o neenakosti pri rakavih obolenjih, ki sta ga pripravili Evropska komisija in Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Neenakosti v stopnji umrljivosti zaradi raka in izpostavljenostjo tveganjem za razvoj raka so zaznali tudi na področju spola in družbenega ter ekonomskega položaja. V povprečju so moški z nižjo izobrazbo in nižjimi dohodki bolj izpostavljeni tveganjem za razvoj raka, so zapisali na spletni strani komisije.

Profimedia

Komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je poudarila, da "je jasno razvidno, da med državami članicami EU obstajajo velike in nesprejemljive neenakosti". Napovedala je, da si bodo z evropskim načrtom za boj proti raku še naprej neutrudno prizadevali za boljše razumevanje, obravnavo in zmanjševanje teh neenakosti.

Države EU se pri zagotavljanju zdravstvene oskrbe pri bolnikih z rakom sicer soočajo z različnimi izzivi. Nekatere države so dobro opremljene, vendar se srečujejo s pomanjkanjem usposobljenega zdravstvenega osebja, medtem ko imajo druge države veliko usposobljenih zdravnikov, vendar jim primanjkuje opreme za radioterapijo.

Profimedia

Rak povzroči kar 26 odstotkov vseh smrti in je drugi najpogostejši vzrok smrti v EU po boleznih srca in ožilja. Države EU so v letu 2018 za zdravljenje raka skupno porabile skoraj 170 milijard evrov, preventivi pa so namenile le 3,4 odstotka vseh zdravstvenih izdatkov. Med rakavimi obolenji je še vedno najbolj pogost pljučni rak.

Poročilo ugotavlja tudi, da sta incidenca raka in umrljivost zaradi raka v Sloveniji višji kot v povprečju EU. rak pa je drugi najpogostejši vzrok smrti v državi. V Sloveniji ima sicer vsak posameznik dostop do onkološkega zdravstvenega varstva, enakost oskrbe bolnikov z rakom pa je na visoki ravni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta