EU izplačala prvo polovico milijardnega posojila Ukrajini

STA, Va
01.08.2022 17:39

"Naša podpora Ukrajini je neomajna. Še naprej bomo podpirali ukrajinsko ljudstvo - politično, finančno in z vojaškimi sredstvi," je ob tem izjavil visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okolica Harkiva 1. avgusta 2022. Ruska agresija na Ukrajino se je začela v februarju letos.  
EPA

Evropska unija je začela izplačevanje milijardo evrov vrednega novega posojila Ukrajini. V ponedeljek ji je izplačala 500 milijonov evrov, še 500 milijonov jih bo v torek, so sporočili v Bruslju. Gre za prvi del svežnja izredne makrofinančne pomoči v višini devet milijard evrov, ki ga je Evropska komisija napovedala 18 maja. Že pred tem je v prvi polovici leta Bruselj Ukrajini izplačal posojilo v višini 1,2 milijarde evrov, tako da skupna makrofinančna pomoč EU Ukrajini od začetka vojne zdaj znaša 2,2 milijarde evrov.

"Naša podpora Ukrajini je neomajna. Še naprej bomo podpirali ukrajinsko ljudstvo - politično, finančno in z vojaškimi sredstvi - pri soočanju z nesrečami in izzivi, ki jih povzroča ruska agresija. Ukrajina odločno in dostojanstveno brani svojo suverenost in pravico do obstoja. EU Ukrajini v teh prizadevanjih stoji ob strani in jo bo podpirala tudi v prihodnje," je dejal visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell.

Sredstva so Ukrajini na voljo v obliki dolgoročnega posojila pod ugodnimi pogoji za krepitev njene makroekonomske stabilnosti v času ruske agresije, so sporočili v Bruslju in pojasnili, da bo evropski proračun kril stroške obresti posojila.

Komisija si bo sredstva izposodila na mednarodnih kapitalskih trgih in jih pod istimi pogoji prenesla Ukrajini, 70 odstotkov vrednosti posojila bo kritih iz proračuna EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta