EU Lukašenkovih volitev ne priznava

Boris Jaušovec
20.08.2020 07:00

Premier Janša je zatrdil, da Slovenija "pozna občutke ob ukradenih volitvah"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi sinoči so se v beloruskih mestih začeli na demonstracijah že enajsti dan zapored zbirati nasprotniki predsednika Aleksandra Lukašenka. Moški v Minsku drži v rokah majico s portretom Svetlane Tihanovske, na kateri piše: "Naša predsednica".
Vasily Fedosenko

Države članice Evropske unije (EU) ne priznavajo izida predsedniških volitev v Belorusiji, je po včerajšnjem virtualnem vrhu EU dejala nemška kanclerka Angela Merkel, ki trenutno predseduje Svetu EU. "Kajti volitve niso bile niti poštene niti svobodne," je pribila. Kot je še dejala novinarjem v Berlinu, ni dvoma, da je na volitvah v Belorusiji prišlo do množične kršitve pravil s strani režima predsednika Aleksandra Lukašenka. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ob tem na tiskovni konferenci v Bruslju napovedal, da bo unija proti Belorusiji "v kratkem" uvedla nove sankcije zoper "znatno število" posameznikov, ki stojijo za volilnim ponarejanjem in že desetdnevnim nasilnim zatiranjem protestov v Belorusiji.
Prva skrb EU je, da se spoštujejo temeljne pravice in svoboščine beloruskih državljanov, vključno s pravico do svobodnih in poštenih volitev ter samoodločbe o mednarodnih povezavah, pa je, kot so sporočili iz njegovega kabineta, na virtualnem vrhu EU o razmerah v Belorusiji poudaril slovenski premier Janez Janša. "Od Rusije zahtevamo priznavanje enakih pravic beloruskemu narodu. Slovenija iz lastnih izkušenj pozna občutke ob ukradenih volitvah in zato še posebej razume in podpira demokratične zahteve Belorusov," je rekel premier. Po njegovem bi le nove predsedniške volitve ob močni prisotnosti opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) lahko vodile v stabilizacijo države in zagotovile mir. Prav tako se Slovenija strinja, da je treba sankcije skrbno usmeriti tako, da ne bodo prizadele beloruskih državljanov in gospodarstva, pač pa bodo ciljale na odgovorne posameznike. Janša je podprl tudi litovsko pobudo o ustanovitvi sklada EU za podporo žrtvam represije v Belorusiji ter idejo komisarja za širitev Oliverja Varhelyja, da EU napoti v Minsk komisijo za ugotavljanje dejstev.
Ruski predsednik Vladimir Putin pa je včeraj Merklovi po telefonu povedal, da bi bilo vsakršno "tuje vmešavanje v beloruske zadeve nesprejemljivo". (bj)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta