Evropska komisija obsodila porast antisemitskih incidentov: "To je v nasprotju z vsem, za kar se zavzema Evropa"

STA, Va
06.11.2023 14:34

Incidenti spominjajo na nekatere najtemnejše čase v zgodovini, evropski Judje pa danes spet živijo v strahu, so opozorili v Bruslju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bruselj
Reuters

Evropska komisija je v nedeljo obsodila porast antisemitskih incidentov po Evropi, do česar je prišlo po izbruhu spopadov med izraelsko vojsko in palestinskim gibanjem Hamas.

"Porast antisemitskih incidentov po Evropi je v zadnjih nekaj dneh dosegel izjemno raven, ki spominja na nekatere najtemnejše čase v zgodovini," je v izjavi zapisala Evropska komisija in obsodila antisemitska dejanja, ki so "v nasprotju z vsem, za kar se zavzema Evropa". 

V Bruslju so obsodili demonstracije po Evropi, na katerih so udeleženci skandirali "sovražna gesla proti Judom", pa tudi "porast sovraštva proti muslimanom". Tako za eno kot za drugo v Evropi ni prostora.

"Na voljo že imamo močna orodja za obravnavanje takšnih incidentov: zakonodaja EU kriminalizira javno spodbujanje sovraštva in nasilja ter določa skupni pristop k boju proti rasističnemu in ksenofobnemu sovražnemu govoru in zločinom iz sovraštva," so poudarili v Bruslju.

Zagotovili so, da bodo v sodelovanju s članicami EU še naprej krepili ukrepe za zaščito verskih objektov, saj je skupna odgovornost Evropejcev, da opozarjajo na sovraštvo v vseh njegovih oblikah in se mu zoperstavljajo.

V Franciji, kjer živi največji delež Judov v Evropi (več kot 500.000), so od začetka najnovejše zaostritve bližnjevzhodne krize 7. oktobra zabeležili 1040 antisemitskih incidentov, so danes sporočili iz Pariza. Število teh incidentov se je v tem času med drugim povečalo tudi v Avstriji, Nemčiji in Veliki Britaniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta