Evropski parlament prihodnji teden tudi o svobodi medijev v Sloveniji

STA, A.L.
04.03.2021 14:20
Evropski parlament bo prihodnji teden na plenarnem zasedanju razpravljal tudi o svobodi medijev v Sloveniji. Načrtovano razpravo o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev na Poljskem in Madžarskem so namreč po neuradnih informacijah ob potrditvi dnevnega reda plenarnega zasedanja danes razširili tudi na Slovenijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Odločitev je sprejela konferenca predsednikov, ki vključuje predsednika parlamenta in vodje političnih skupin v parlamentu. Razprava bo predvidoma v sredo popoldne. Razširitev razprave na Slovenijo je predlagala druga največja skupina v parlamentu, socialdemokrati (S&D).

Iz največje, desnosredinske skupine Evropske ljudske stranke (EPP), ki je politična družina premierja Janeza Janše, so sporočili, da je njihova skupina danes na sestanku konference predsednikov nasprotovala razširitvi razprave na Slovenijo.

Pred plenarnim zasedanjem prihodnji teden je v petek popoldne načrtovana razprava o Sloveniji v okviru skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic (DRFMG), ki jo vodi evropska poslanka iz Nizozemske iz vrst liberalcev Sophie in 't Veld.

Ta skupina naj bi se virtualno pogovorila s predstavniki različnih strani, a informacij o končnem seznamu sogovornikov in dnevnem redu za zdaj ni bilo mogoče pridobiti, po neuradnih informacijah pa naj bi bil sestanek vsaj delno javen. Trajal naj bi od 13.30 do 16.30.

Sodeč po osnutku dnevnega reda, ki še ni potrjen, so na razpravo povabili predstavnike Evropske komisije, varuha človekovih pravic Petra Svetino, direktorja CNVOS Gorana Forbicija, člana nadzornega sveta RTV Slovenija Boruta Rončeviča, predsednico DNS Petro Lesjak Tušek, predsednika ZNP Matevža Tomšiča, raziskovalnega novinarja Lenarta J. Kučića in profesorja na FDV Marka Milosavljevića.

Vodja skupine je na razpravo povabila tudi premierja Janeza Janšo in ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki sta odgovorila, da bi izmenjavo mnenj morali organizirati v fizični obliki v prostorih Evropskega parlamenta in da bi morala omogočati celovito predstavitev vseh tem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta