Evropski socialni demokrati rekli ne skrajno desnim strankam. Matjaž Nemec: Evropa je na razpotju

J.K.
05.05.2024 13:22

Kritiko so usmerili tudi v evropske konservativne in liberalne sile, saj da brez njihove pripravljenosti skrajne sile ne bi prišle na oblast.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Nemec je nosilec liste SD na evropskih volitvah. 
Robert Balen

Evropski socialisti in socialni demokrati (PES) so včeraj podpisali berlinsko deklaracijo, s katero so opredelili svojo jasno zavezo spoštovanju demokracije, človekovih pravic, pravne države, svobode medijev ter socialne kohezije v Evropski uniji (EU).

Pozvali vse stranke, naj ne sodelujejo z ECR in ID

V deklaraciji, ki sta jo podpisala tudi predsednik SD Matjaž Han in podpredsednica PES Tanja Fajon, so opozorili na vzpon skrajne desnice v Evropi, kar po njihovem prepričanju ogroža Evropejce. "V državah, kjer vlada skrajna desnica, se krčijo temeljne človekove pravice, spodkopava se svobodo tiska in pravno državo, napada pravice žensk in poskuša ukiniti pravice manjšin, med drugim LGBT+ skupnosti," so zapisali. Kritiko so usmerili tudi v evropske konservativne in liberalne sile, saj da brez njihove pripravljenosti skrajne sile ne bi prišle na oblast. Zaobljubili so, da ne bodo nikoli sodelovali ali oblikovali koalicije s skrajno desnico, med drugim z evropskima strankama ECR in ID. "Pozivamo vse demokratične evropske stranke, da odločno zavrnejo vsakršno sodelovanje ali zavezništvo s skrajno desnico ter pričakujemo, da bodo to zaobljubo stranke vključile v svoje volilne manifeste, kot smo to storili evropski socialisti in socialdemokrati v berlinski deklaraciji. Le tako lahko volivcem zagotovimo, da bo po evropskih volitvah obstajal zanesljiv požarni zid proti skrajni desnici," so še sporočili. 

EU na razpotju, na volitvah čas za odločitev

Ob tem in po petkovem fizičnem napadu na nemškega evropskega poslanca iz vrst SPD Mathhiasa Eckeja, je slovenski evroposlanec Matjaž Nemec dejal, da so se v PES odločili upreti skrajnim desnim politikam, ideje katerih se opiracjo tudi na nacifašizem. "Nikoli in pod nobenimi pogoji ne bomo sodelovali ali oblikovali koalicije s skrajno desnico. Za nas je nesprejemljivo kakršnokoli sodelovanje s političnimi skupinami kot sta ECR ali ID, kot so nesprejemljive politike, ki napovedujejo zavezništva s skrajnimi desnimi silami Evropskem parlamentu, kar predstavlja najresnejšo grožnjo temeljnim vrednotam EU," je dejal v današnji izjavi za javnost. Pozval je tudi ostale stranke, naj se jasno opredelijo do skrajnih desnik politik in podajo zavezo o nesodelovanju z njimi: "Če stranke tega ne bodo storile, lahko sklepamo, da jim je vseeno za evropsko prihodnost ali še huje, da soglašajo z namerami skrajnih desnih struj."

Matthiasa Eckeja so napadli v petek zvečer. 
Reuters

Obsodil je napad na Eckeja, ki so ga neznanci minuli petek med lepljenjem volilnega plakata težko poškodovali. Poudaril je, da obsodba ni dovolj. "Z odločitvami o vrednotah, ki jih želimo za Evropsko unijo v prihodnje, o zavezništvih, ki jih bomo sklepali, bomo takšnim zavržnim dogodkom ali dajali ali odvzemali legitimiteto. Čas je za odločitev. Naša je jasna. Evropa je na razpotju. Ena pot vodi v močno, svobodno, miroljubno in solidarno prihodnost, druga pa v avtoritarno prihodnost, ki zaničuje vrednote, na katerih je Evropska unija nastala. 9. junija ne bomo le izbirali med listami in strankami, v prvi vrsti bo to odločitev o naši prihodnosti," je še poudaril evropski poslanec in nosilec liste SD za evropske volitve Matjaž Nemec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta