Evropsko orožje za ukrajinske borce

Samo sankcije ne bodo ustavile ruskih napadov, opozarja visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinska vojska je s protioklepnim orožjem, pretežno zahodnim, po lastnih navedbah uničila več kot 500 ruskih tankov.
EPA

Medtem ko se nadaljujejo siloviti spopadi na vzhodu in jugu Ukrajine, kjer naj bi se ruska vojska pripravljala na obsežno ofenzivo z namenom zavzetja celotnega Donbasa in ozemlja vse do polotoka Krim, evropska diplomacija ne miruje. V Kijevu, ki trenutno velja za sorazmerno varno prestolnico, si politiki kar podajajo kljuke v uradu predsednika Volodimirja Zelenskega, evropske države pa so dejavne tudi pri zbiranju in pošiljanju pomoči, tako vojaške kot civilne, v državo, kjer vojna divja že mesec in pol.

V okviru mednarodne kampanje v podporo Ukrajini je bilo zbranih 10,1 milijarde evrov za pomoč ljudem, ki bežijo zaradi ruske invazije, je po donatorski konferenci v Varšavi sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Globalna kampanja z naslovom Podprimo Ukrajino je zbrala 9,1 milijarde evrov za ljudi, ki bežijo pred rusko invazijo, tako znotraj države kot v tujino, je sporočila predsednica komisije in ob tem napovedala nadaljnjo podporo. Še dodatno milijardo evrov je obljubila Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) v obliki posojila za kritje potreb ljudi, razseljenih zaradi invazije, je dodala. "Solidarnost držav, podjetij in ljudi po vsem svetu ponuja nekaj luči v tej temni uri," je izjavila na konferenci. "In ko bodo bombe nehale padati, bomo pomagali prebivalcem Ukrajine obnoviti njihovo državo. Še naprej bomo podpirali Ukrajino," je zatrdila. Dodatno pomoč Ukrajini je napovedal tudi slovenski premier Janez Janša. "Danes obljubljamo dodatnih skoraj milijon evrov skozi Mednarodni odbor Rdečega križa in Svetovni program za hrano," je v video nagovoru, objavljenem na twitterju, dejal Janša. Kot je še dejal, bo Slovenija ponudila tudi pomoč v naravi za ukrajinske begunce v Moldaviji, na Slovaškem in Poljskem. Spomnil je, da je Slovenija že doslej za humanitarno pomoč Ukrajini preko mednarodnih organizacij namenila več kot milijon evrov.

Tudi v Ljubljani so včeraj pripravili shod za mir v Ukrajini. Na Prešernovem trgu so ljudje s transparenti izrazili solidarnost z Ukrajino in pozivali h koncu ruske agresije.
Twitter/@ukrinslo

V luči prihajajoče ruske invazije na vzhodu Ukrajine pa je visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je bil v četrtek in petek z Ursulo von der Leyen v Kijevu, države članice EU pozval k okrepitvi dostave orožja Ukrajini. Ob vrnitvi iz Ukrajine je poudaril, da so sankcije sicer pomembne, vendar ne bodo rešile problema spopadov v Donbasu. Na obisku v Kijevu je Borrell prejel tudi seznam orožja, ki si ga želijo ukrajinske oblasti. "Kot Evropska unija nimamo orožja. Moramo potrkati na vrata članic in povedati, kaj potrebujemo," je povedal. Članice Evropske unije so sicer danes potrdile peti sveženj sankcij proti Rusiji, ki med drugim vključuje prepoved uvoza ruskega premoga v unijo in prepoved vstopa ladij, ki plujejo pod rusko zastavo, v pristanišča EU. Ukrepi vključujejo tudi prepoved transakcij in zamrznitev sredstev štirih ruskih bank, med njimi druge največje ruske banke VTB. Prepoved je tudi 5,5 milijarde evrov vreden uvoza lesa, cementa, morske hrane in alkohola v EU. Med temi sta tudi kaviar in vodka.

Dodatno vojaško pomoč je že obljubila Velika Britanija. Britanski premier Boris Johnson je na nenapovedanem obisku v Kijevu v soboto povedal, da nameravajo v Ukrajino poslati 120 oklepnikov in nove protiladijske raketne sisteme. Gre za dodatno pomoč ob že v petek napovedani vojaški pomoči v vrednosti sto milijonov funtov (okoli 120 milijonov evrov). Že dan prej pa je Ukrajince razveselil predsednik slovaške vlade Eudard Heger, ki je sporočil, da je njegova država v Ukrajino poslala rakete zemlja-zrak S-300.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta