Finska carina na meji z Rusijo ujela potnike z droni in drugo opremo, ki bi lahko bila tudi vojaška

STA, Va
03.08.2022 16:38

Finska ima z Rusijo kopensko mejo, zdaj pa v Helsinkih razmišljajo o prepovedi izdajanja turističnih vizumov ruskim državljanom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Finskem so do danes potrdili 325 smrti zaradi covida-19, s koronavirusom pa se je okužilo 7064 ljudi.
Profimedia

Finska carina je sporočila, da so pri pregledu potnikov na finsko-ruski meji ujeli več ljudi, ki so nameravali v Rusijo prenesti drone in drugo opremo, ki se lahko uporablja v vojaške namene. Zasegli so tudi luksuzno blago, za katero prav tako veljajo sankcije EU. Med 22. in 27. julijem je bilo izvedenih več kot 2500 pregledov, zabeleženih pa okoli sto primerov izvoza prepovedanih izdelkov, so sporočili v Helsinkih.

Na Finskem te dni razpravljajo tudi o omejitvi dodeljevanja vizumov ruskim državljanom. Ti namreč, odkar ne morejo leteti v druge članice Evropske unije, ker ni letalskih povezav, pogosteje prihajajo na Finsko, s katero ima Rusija kopensko mejo. Finska opozicijska konservativna stranka je prejšnji teden predlagala prepoved izdajanja turističnih vizumov za Ruse, ta četrtek naj bi predsednik države Sauli Niinisto o tem govoril z vlado. Predlog ima širšo podporo v parlamentu.

V Kremlju so že prejšnji teden opozorili, da se bo Rusija na takšen ukrep odzvala. Odkar so v Rusiji sredi julija odpravili omejitve potovanj, ki so bile sprejete zaradi covida, se je število ruskih turistov na Finskem precej povečalo, čeprav številke še niso primerljive s časom pred epidemijo. Julija je finsko-rusko mejo prečkalo več kot 185.000 ljudi, junija je bilo prehodov 125.000.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta