(FOTO) Belgijska policija prekinila konferenco skrajnih desničarjev v Bruslju

J.K.
16.04.2024 15:33

Madžarski premier Viktor Orban je v odzivu zapisal, da želijo preprečiti svobodo govora, in situacijo primerjal s komunističnim režimom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Britanski populistični politik Nigel Farage je rekel, da je vedel, da v Bruslju več ni dobrodošel. 
Reuters

Belgijska policija je prekinila in zaprla konferenco evropskih skrajnih desničarjev, ki bi morala trajati do jutri. Ukrep o prepovedi dogodka je sprejel Emir Kir, župan bruseljske četrti Saint-Josse-ten-Noode. Na omrežju X je zapisal, da skrajna desnica ni dobrodošla. 

Na konferenci so oziroma bi morali sodelovati britanski populistični politik in vodja stranke Brexit Nigel Farage, nekdanja kontroverzna britanska notranja ministrica Suella Braverman, nekdanji poljski premier Mateusz Morawiecki, madžarski premier Viktor Orban, francoski skrajno desni politik Eric Zemmour in drugi. 

Ena od govornic na konferenci je bila nekdanja britanska notranja ministrica Suella Braverman. 
Reuters

Ko je prišla policija, je okoli 600 poslušalcev nagovarjal Farage. Portal Euronews poroča, da so policisti organizatorjem iz organizacije MCC povedali, da so se oblasti odločile dogodek zapreti. Policisti so jim vročili dokument o zaključku dogodka, a ga niso želeli podpisati. Eden od organizatorjev Anthony Gilland je za bruseljski časnik Politico dejal, da je eden od razlogov za prepoved konference protiprotest, ki ga policija pričakuje popoldan. Kot je še dejal, je policija sporočila, da v kolikor konference ne prekinejo, jim bodo izklopili elektriko. 

Policija je zagrozila, da v kolikor konference ne prekinejo, jim bodo izklopili elektriko. 
Reuters

Farage je dejal, da so razlogi za prepoved dogodka nezaslišani in da je vedel, da v Bruslju ni dobrodošel. Belgijski evropski poslanec Tom Vandendriessche, ki bi na konferenci moral zastopati flamsko nacionalistično stranko Vlaams Belang, je rekel, da želijo s tem levičarji ustrahovati evropsko desnico in da se to v Belgiji dogaja že desetletja. Belgijskemu premierju Alexandru de Crooju je očital, da državam članicam EU predava o spoštovanju vladavine prava, medtem ko "v evropski prestolnici ljudem ni dovoljeno varno organizirati konference".

Madžarski premier Orban je na omrežju X zapisal, da predvideva, da oblasti več niso prenesle svobode govora. "Nazadnje so me s pomočjo policije hoteli utišati, ko so se leta 1988 name spravili komunisti. Takrat nismo obupali in tudi tokrat ne bomo," je zapisal. 

Reuters

Prizorišče konference so organizatorji, potem ko so naleteli na neodobravanje oblasti, pred tem večkrat prestavili. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta