(FOTO) "Borili se bomo za okolje tako dolgo, dokler bo treba!" Greta Thunberg dvignila Berlin na noge

Robert Balen
24.09.2021 20:01
Okoljski protestniki so se zbrali na vseh celinah, največ jih je bilo v nemški prestolnici.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa

Le dva dni pred nemškimi parlamentarnimi volitvami je petkov shod za prihodnost v Berlinu z obiskom počastila 18-letna okoljska aktivistka iz Švedske Greta Thurnberg. Na livadi pred zveznim parlamentom, Reichstagom, se je zbralo na desettisoče ljudi. In ko je na oder stopila mlada Švedinja, je prizorišče eksplodiralo od navdušenja. Sploh, ko je pozvala k podnebnemu aktivizmu z besedami v angleščini: "Borili se bomo za okolje tako dolgo, dokler bo treba!"

Robert Balen

Protestniki so mirno zahtevali spremembo politike do okolja. Demonstracije, ki jih je pred tremi leti spodbudila prav Thunbergova, so potekale v 400 nemških mestih in v osemdesetih deželah sveta, tudi v Sloveniji. V Berlinu je bilo največ mladih, ni pa manjkalo tudi malo starejših z majhnimi otroci. Med najstarejšimi pa je bila, recimo, skupina Ome proti desničarjem. Na protestni pohod so se od Reichstaga do Brandenburških vrat in naprej podali peš, s kolesi, bobni, skandiranjem in z domiselnimi plakati. Na njih je med drugim pisalo Spremenimo sistem, ne pa klimo, Bolje eko kakor ego, Ustavtite avto-ritarizem. Veliko napisov je bilo usmerjenih zoper glavne nemške stranke. Tudi zoper Zelene, ki da ne vedo, kaj storiti, če se bo temperatura podnebja zvišala za več kot stopinjo in pol Celzija, pa zoper CDU in SPD, ki bi podaljšali izstop Nemčije iz premogovne energije.

Robert Balen

Govorili smo z nekaterimi udeleženci protesta. Alex Erfuhr je tja prišel s hčerko: "Pravzaprav me me je enajstletna hčerka pripeljala sem! Njena generacija, še zmeraj otroška, se veliko bolj od nas starejših zaveda nevarnosti podnebnih sprememb. Hčerka še ne more voliti, lahko pa pride na protest. A le, če je jo jaz pravočasno vzemem iz šole. In danes sem jo!" Tri umetnice so bile ozaljšane z diademi, ki so predstavljali naravo. Ena od njih se je Večeru predstavila kot Clare Celeste Börsch. "Sem umetnica in okoljska aktivistka. Z diademi hočem prikazati lepoto narave in ljudi opozoriti, da smo tudi mi del nje. Tega se je ob vsem tem uničevanju podnebja treba spomniti, da bomo sploh še imeli prihodnost."

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta