(FOTO) Danilo Türk o genocidu v Gazi: Če bo Mednarodno sodišče ukrepalo, lahko računa na sankcije ZDA

J.K.
23.08.2024 18:11

O politiki Izraela do Palestincev je povedal, da vlade Benjamina Netanjahuja temeljijo na biblijskem ekstremizmu in judovskem verskem fanatizmu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z Danilom Türkom se je pogovarjala Kristina Božič. 
Robert Balen

V sklopu festivala elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma Grounded, ki poteka med 22. in 24. avgustom v Ljubljani, letos na temo rasizma, je včeraj potekal pogovor z naslovom Genocid in mednarodni politični sistem. S profesorjem mednarodnega prava, z nekdanjim diplomatom Združenih narodov, ustanoviteljem ustanove Pustimo jim sanje za pomoč pri rehabilitaciji žrtev izraelskih napadov na Gazo in bivšim predsednikom Republike Slovenije dr. Danilom Türkom se je pogovarjala Kristina Božič. Govorila sta o tem, zakaj mednarodna skupnost in Slovenija zgolj opazujeta, kako Izrael vrši genocid v Gazi in tudi po odločitvah Meddržavnega sodišča stopnjuje kršitve mednarodnega prava v celotni Palestini. Pogovor je potekal v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani. Posnetek pogovora je dostopen tukaj

Uvodoma je dejal, da so Združeni narodi organizacija, ki je nastala na pobudo ameriškega predsednika Franklina D. Roosevelta (predsednik ZDA med letoma 1933 in 1945) kot institucija, ki proizvaja velika upanja. "Ko so pričakovanja velika, nastanejo globoka razočaranja. To se v zgodovini ZN dogaja po valovih. Danes je to še posebej dramatično," je dejal. Spomnil je na obdobje konca hladne vojne, ko so svetovne velesile uspešno ustavile vojno med Iranom in Irakom, četudi, kot je dejal, mir ni bil pravičen: "Leta 1991 je generalni sekretar ZN Javier Pérez de Cuéllar razmišljal o kandidaturi za tretji mandat. Premislil si je, ker je menil, da mir ne more dolgo trajati. Nato se je zgodila vojna v Bosni in Hercegovini, kjer je prišlo do genocida. Prav tako v Ruandi. To je bil padec za ZN."

Robert Balen

O politiki Izraela do Palestincev je povedal, da vlade Benjamina Netanjahuja temeljijo na biblijskem ekstremizmu in judovskem verskem fanatizmu. "Kot predsednik Slovenije sem se pogovarjal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Vprašal sem ga, kako lahko pomagamo. Rekel je, da pri zdravljenju otrok v Gazi. Tako smo naredili projekt za otroke. Slovenska vlada je dala manjša, zagonska sredstva, nato pa smo pomoč organizirali na mednarodni ravni. Vzpostavili smo dobra partnerstva. Rehabilitirali smo 230 otrok. To smo bili sposobni narediti s pomočjo centra Soča, kjer so imeli izkušnje z ranjenimi iz vojne v Bosni," je spomnil. 

Poudaril je, da je danes potreba po čem takem večja kot kadarkoli: "Opravka imamo z genocidno akcijo. Vprašanje, kako se bo razpletlo. Humanitarna pomoč je nujna, ampak jo Izrael preprečuje. Genocid ni samo ubijanje in pohabljanje, temveč zlasti onemogočanje humanitarne pomoči. Situacija je težja kot kadarkoli prej."

Robert Balen

Sogovornika sta se dotaknila tudi mednarodnega prava. O nalogih za aretacijo Netanjahuja in obrambnega ministra Joava Galanta, za kar je zaprosil glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan, je Türk dejal, da bo zanimiva pozicija Velike Britanije, kjer vladajoči laburisti odstopajo od pozicije zahodnih velesil. "Če ZDA prek Velike Britanije, ki je pogodbena stranka statuta Mednarodnega kazenskega sodišča dosežejo, da sodišče ne bo potrdilo zahteve tožilca, bi to lahko pomenilo konec avtoritete sodišča. Če pa sodišče potrdi nalog, pa mora računati na sankcije ZDA proti ICC. To se sliši popolnoma bizarno, je pa politično popolnoma realno. V Ameriškem kongresu je bila obravnava o tem ustavljena.

O rasizmu, kar je tudi tema festivala, je dejal, da je to globoka, čustvena predispozicija. "Ljudje imamo predispozicijo, da v določenih okoliščinah sprejmemo propagiranje rasnega sovraštva. Rasizem ima cel spekter možnosti. V Sloveniji imamo precej narcisizma majhnih razlik. Stvari se spreminjajo, tako tudi rasizem. Ne smemo pa misliti, da bo ta problem z lahkoto rešen, ker se rasizem pojavlja v vedno novih oblikah. Je pa leta 1975 Generalna skupščina Združenih narodov sprejela resolucijo, s katero je bil sionizem označen za vrsto rasizma," je še dejal nekdanji predsednik in diplomat Danilo Türk. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta