(FOTO) FBI aretiral osumljenega uboja policista na Kapitolu? Trump pravi, da ne želi nasilja

STA, VČ
12.01.2021 19:48
Povedal tudi, kaj po njegovem jezi in deli Ameriko.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameriški predsednik Donald Trump pred novinarji, slab teden od izgredov v kongresu.
EPA

Ob odhodu v teksaški Alamo - prizorišče zgodovinskega poraza teksaških separatistov proti mehiški vojski -, kjer namerava hvaliti svojo politiko do priseljencev, je Donald Trump v torek, prvič po nemirih v ameriškem kongresu in pred njim, odgovarjal na novinarska vprašanja. Zatrdil je, da prizadevanja za ustavno obtožbo delijo in izjemno jezijo Ameriko, čeprav je ta vlak po mnenju demokratov odpeljal že leta 2015, ko je sam razglasil svojo kandidaturo za predsednika ZDA.

Trump je svoje pozive nasilnežem, naj gredo nad kongres, opravičil kot povsem primerne, veliko bolj grozno kot napad s smrtnimi žrtvami pa se mu zdi, da demokrati vlagajo ustavno obtožbo proti njemu. "To povzroča izjemno jezo in izjemno nevarnost za našo državo," je dejal in zagotovil, da sam nasilja noče.

EPA
Donald Trump je pred odhodom na ameriško-mehiško mejo pred Belo hišo odgovarjal na novinarska vprašanja.
EPA

Mediji medtem navajajo tvit senatorja Billa Cassidyja, da je FBI danes aretiral moškega, osumljenega uboja policista na Kapitolu v dogodkih prejšnji teden. 

Predstavniški dom kongresa medtem razpravlja o resoluciji, ki bo pozvala podpredsednika ZDA Mika Pencea in vlado, da odstranijo Trumpa po 25. amandmaju k ameriški ustavi. Resolucija bo sprejeta, vendar ne bo posledic, ker ne Pence ne preostali člani Trumpovega kabineta, ki še niso odstopili, ne kažejo pripravljenosti za ukrepanje.

Demokrati Trumpa krivijo za napad njegovih podpornikov na kongres, v katerem je umrlo pet ljudi. Nasilneži so želeli ustaviti formalno potrjevanje zmage demokrata Josepha Bidna na volitvah 3. novembra in prisiliti republikance, da zmago pripišejo Trumpu. Med napadom na kongres so kričali tudi "obesimo Pencea". Ta je potem po povrnitvi reda nadaljeval z vodenjem zasedanja, ki je potrdilo Trumpov poraz.

Predstavniški dom bo nato predvidoma že v sredo glasoval o zgodovinski drugi ustavni obtožbi Trumpa zaradi vzpodbujanja upora proti vladi, kar bo dolgotrajen proces, ki se bo v senatu nadaljeval čez nekaj mesecev. Demokrati nameravajo najprej prevzeti večino v senatu in Bidnu dovoliti čas za oblikovanje vlade in prve nujne ukrepe. Ne gre le za odstavitev Trumpa, ki mu grozijo zdaj tudi kazenske preiskave zaradi podžiganja nasilja, ampak tudi za izrek prepovedi opravljanja javne funkcije v prihodnje.

EPA

Kazenski preiskavi dogodkov, ki bo zajela tudi Trumpa, ko ga ne bo več na položaju, sta napovedala zvezni tožilec Washingtona in tožilec prestolnice. Poteka že tudi preiskava umora kongresnega policista, ki prav tako ne bo šla mimo Trumpa.

Največji posojilodajalec Trumpovi organizaciji in Trumpu, nemška Deutsche Bank, je sporočila, da v prihodnje ne bo več sodelovala z njim in njegovo organizacijo. Trumpova organizacija ji je še vedno dolžna 340 milijonov dolarjev. Trumpa je k takojšnjemu odstopu pozvala banka Signature, pri kateri ima osebni tekoči račun.

Trumpova igrišča za golf so ostala brez tekem ameriške poklicne organizacije za golf PGA of America kot tudi R&A, kar je po poročanju medijev v ZDA Trumpa izjemno zabolelo in razjezilo podobno kot ukinitev računa na Twitterju, Facebooku in drugih družbenih medijih.

Prihaja do zgodovinskega upora največjih ameriških korporacij, ki se v politiko običajno ne vpletajo razen z donacijami in lobiranjem. Vse več jih odvzema podporo republikanskim članom kongresa, ki so soodgovorni za napetosti, ki so privedle do napada na kongres. Skupaj s Trumpom so namreč dva meseca zavajali Američane, da so bile volitve 3. novembra prevara ter da je v resnici zmagal Trump.

Med podjetji, ki zapirajo malhe republikancem, so Marriott, Blue Cross Blue Shield, Commerce Bancshares, Amazon, AT&T, Comcast, Airbnb, Mastercard, Verizon in Dow. Halmark zahteva plačane donacije nazaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta