(FOTO) Fideszovi "avtobusi miru" ohromili središče Budimpešte. Združena opozicija: "Odločali se bomo med Vzhodom in Zahodom, vojno in mirom!"

Orban podpornike posvaril pred "največjo bitko našega življenja". Dve Madžarski, en cilj - zmaga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Marki-Zay poziva k enotnosti in glasovanju za proevropsko usmerjeno Madžarsko. 
Andrej Petelinšek

Medtem ko so se prebivalci Budimpešte šele začeli prebujati v sončno praznično jutro, so prvi "avtobusi miru" iz vse države že prispeli v madžarsko prestolnico. Streljaj od parlamenta, čez Donavo, so ljudje izstopali dobre volje, z obveznimi kokardami v barvah madžarske zastave, nekateri v narodni noši in z zastavo v rokah. Kdor je ni imel, si jo je zlahka priskrbel pri uličnih prodajalcih. Najmanjšo za dva evra in pol, nekoliko večjo za pet evrov in tisto standardne velikosti za dvanajst evrov. Madžarska je danes praznovala, 15. marec je eden največjih madžarskih praznikov, s katerim obeležujejo spomin na marčno revolucijo leta 1848 in narodnoosvobodilni boj, zato so bili številni oblečeni v narodno nošo.

"Čeprav cene rastejo, se vlada trudi"

Tudi Jozsefne, upokojenka iz Siofoka, ki se je z možem in prijatelji pripeljala z vlakom, je oblekla narodno nošo. "S ponosom jo ob takih praznikih oblečem in tudi na ta način se zahvalim našim pogumnim prednikom. To je civilno zborovanje, a smo tukaj zbrani tisti, ki podpiramo Fidesz in vlado." Sama je zadovoljna z njenim delom, in čeprav zaradi inflacije cene rastejo, pravi, da se vlada trudi. Medtem se reka podpornikov zliva proti parlamentu, kjer jih bo nagovoril predsednik vlade Viktor Orban. Na trg Kossuth se zgrinjajo stari in mladi, družine, med njimi vlada dobro vzdušje, kdo tudi zapoje kakšno domoljubno. Malo negodovanja povzroči le nekaj očitno protiorbanovsko usmerjenih mladcev, ki jih množica, medtem ko v šestem nadstropju zgradbe obešajo plakat z napisom "Mogoče res nafta prihaja z Vzhoda, a svoboda prihaja z Zahoda", poziva, naj pridejo na ulico, če si upajo.

Na zborovanju za mir, ki ga je organizirala vlada, so vihrale madžarske zastave.
Andrej Petelinšek

"To je čista provokacija," se priduša upokojenec Zoltan, ki je prišel kar iz Monoštra. "Ne potrebujemo vrednot, ki jih ponuja Zahod." In ko ga pobaram, na kaj konkretno cilja, odvrne: "Ne potrebujemo teorije spolov, ženska je tista, ki rojeva, in tako naj tudi ostane." O Putinu pa doda, da je hudič, medtem ko je kupovanje nafte in plina pri njem gospodarsko sodelovanje, tako kot sodelujejo z Nemčijo ali katerokoli drugo državo, pojasni. In brez zadržkov pove tudi, kaj si misli o opoziciji: "Naravnost smešni so! In popolnoma nesposobni!"

"Oče je moški, mati je ženska"

Tudi Orban, ki ga z vzkliki, aplavzom in številnimi zastavami pozdravi množica, ki se je nagnetla v vse stranske ulice okoli trga pred parlamentom, avtobusi, parkirani po sosednjih avenijah, pa so povsem ustavili promet, ne prizanaša opoziciji v svojem govoru. "Zdaj ni čas za amaterje, diletante in začetnike. Madžarska potrebuje močno vlado, kajti le ta lahko zagotovi mir in varnost in stabilnost. In Fidesz je ta, ki to lahko zagotovi," nagovarja množico, ta pa ga nagrajuje z aplavzi. "Nasprotno," doda, "nas želi levica potisniti v vojno." Pri tem se priduša, da v vojni Rusija gleda na svoje interese in Ukrajina na svoje, a "ne Bruselj ne ZDA ne vedo, kako čuti madžarsko srce, zato moramo sami zastopati svoje interese". In ponovi, kot že velikokrat doslej, da v tej vojni ne morejo dobiti nič, lahko pa izgubijo vse, zato Madžarska v Ukrajino ne bo pošiljala ne svojih vojakov ne orožja. Dotaknil se je tudi referenduma, ki bo potekal hkrati s parlamentarnimi volitvami, 3. aprila. "Smo močni, združeni in bomo zmagali na referendumu. Madžarska ne bo pristala na zahodnjaške teorije spola. Oče je moški, mati je ženska. Pustite naše otroke pri miru," je dejal. In svoj govor zaključil z besedami: "Tretjega aprila zmagajmo v največji bitki našega življenja!"

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Opozicija na desnem obrežju Donave

Medtem ko so se vladni privrženci - po oceni provladnih medijev naj bi jih bilo okoli 100.000 - zbrali pred parlamentom, je opozicija vabila na desno obrežje Donave, k univerzitetnemu poslopju. Tudi tu se je zbralo nekaj deset tisoč ljudi z različnih koncev države, med njimi je bilo opaziti bistveno več mladih in družin. Eni celo s psi ali na kolesih. Tu in tam je vihrala madžarska zastava, bilo pa je toliko več sloganov Oblast ljudstvu, kar je tudi bilo poimenovanje za shod, na katerem so govorili predsedniki vseh šestih opozicijskih strank, od skrajno desne Jobbik do socialistične MSZP. Kar je za marsikoga težko sprejeti, "a drugače ne gre, v volilnem sistemu, ki ga imamo, se moramo sprijazniti tudi s takimi povezavami", mi zaupa 39-letni Gergõ, informatik po poklicu, ki je prišel iz Šoprona. "Prišel sem, da bi s svojo prisotnostjo pokazal, da ne podpirajo vsi Madžari Orbanove politike. Tudi upokojenka Hajnal je nezadovoljna: "Oblast je koruptivna, naduta. Ne spoštujejo nikogar, ne zaposlenih v zdravstvu, ne učiteljev, ne mladih in ne starih. Zato morajo oditi."

Budimpešta - Madžarska - predvolilna zborovanja - volitve - Marki-Zay Peter - proti Putin - ilustracija - tematika - Avtor Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Spopad s korupcijo, vrnitev k demokratičnim vrednotam, enakopravnost, solidarnost, pravičnost, spoštovanje - to je le nekaj točk, ki so jih opozicijski prvaki kot predvolilne obljube nanizali zbranim, ki so občasno skandirali: "Evropa, Evropa!" Da se bodo na tokratnih volitvah odločali med vojno in mirom, Zahodom in Vzhodom, je ponovil tudi skupni opozicijski kandidat za predsednika vlade Peter Marki-Zay in pozval k enotnosti ter posvaril, da bo Orban državo popeljal na napačno stran zgodovine.

Donald Tusk in Marki-Zay 
Andrej Petelinšek

Kot poseben gost je zbrane na opozicijskem shodu nagovoril tudi Donald Tusk, predsednik Evropske ljudske stranke (EPP), ki ji je do lanskega leta pripadala tudi stranka Fidesz. A je izstopila, potem ko ji je zaradi nespoštovanja evropskih vrednot grozilo, da jo bodo izključili. Zato je Orban v govoru dejal, da je levica tako obupana, da je povabila Tuska, ki je "črna mačka, ki prinaša nesrečo", saj je najprej uničil svojo stranko na Poljskem, nato pa še EPP v Bruslju. In s tem očitno nakazal, kaj čaka opozicijo na Madžarskem.      

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta