(FOTO IN GRAFIKA) Balkansko sproščanje po lanski covidni grozi

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
06.02.2021 05:00
Epidemiološka slika v regiji jugovzhodno od nas se izboljšuje, vendar to marsikje vzbuja prenagljene in varljive občutke, da je nevarnost mimo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Testira se več ali manj, odvisno od države, rezultati testov pa marsikod vzbujajo sume. 
Epa

Medtem ko v Sloveniji še zmeraj prednjačimo po strogosti nekaterih proticovidnih ukrepov in nam obenem le s težavo in prepočasi uspeva izboljševati epidemiološko sliko države, so v državah, nastalih na ozemlju bivše Jugoslavije, že veliko bolj sproščeni. Težko je oceniti, ali imajo za to vsi vse dobre razloge ali pa gre za kaj drugega. Prav gotovo pa je med državami, ki so se celo v svetovnem merilu najbolje pripravile na kar najbolj množično cepljenje prebivalstva - Srbija.

O tem, kako po lanski pandemični grozi predvsem v prvem valu pustošenja novega koronavirusa, ko so nekatere od omenjenih držav uveljavljale tudi več kot 80 ur dolgo neprekinjeno policijsko uro, torej podnevi in ponoči, poteka življenje danes, smo se pogovarjali z ljudmi različnih profilov - medicinskim in študentskim, turističnim in novinarskim, diplomatskim. Mnoge kljub boljšim zdravstvenim obetom še preganja misel, da cepljenja pravi čas ne bo, za nameček pa lahko izbruhnejo tudi bolj nalezljivi in morda še usodnejši mutirani sevi novega koronavirusa.

Hrvaška: z mislijo na turistično sezono

V Zagrebu so bili v sredo množični protesti podjetnikov zaradi nasprotovanja vladnemu spopadanju z zdravstveno krizo.
Reuters

V Hrvaško lahko vstopijo vsi, tudi poslovneži in turisti, vendar morajo na meji pokazati negativen izvid PCR-testa na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur. To ne velja za državljane držav, ki so na zeleni listi Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni. Ti mejo prestopijo tako kot pred epidemijo covida-19, če so zdravi, seveda. Slovenije (še) ni na tej listi. Potniki, ki v Hrvaško prihajajo iz šengenskih držav ali regij, lahko protikoronski test opravijo tudi kasneje, vendar morajo do tedaj, ko dobijo negativen izvid, ostati v samoizolaciji. Če testa ne morejo opraviti, ostanejo v samoizolaciji najmanj deset dni.

Za podrobnosti glede režimov v turističnih objektih smo povprašali Veljka Ostojića, direktorja Hrvaškega združenja turizma (HUT) hotelirjev in kampistov, ki je bil v nekdanji vladi Zorana Milanovića tudi minister za turizem: "Barčki, gostilne in restavracije so po odločitvi vlade in Nacionalnega štaba civilne zaščite pri nas zaprti. Ta režim bo veljal najmanj do 15. februarja, potem pa bomo videli. So pa v tem času za svoje goste odprti hoteli in hotelske restavracije, seveda ob upoštevanju vseh epidemioloških ukrepov." Tudi na Hrvaškem so že začeli cepljenje. Prednost imajo starostniki v domovih za ostarele in njihovi negovalci, zdravstveni delavci in osebe z višjim zdravstvenim tveganjem. Ostojić doda, da je hrvaško ministrstvo za turizem in šport dalo pobudo, da bi se prednostno cepili še turistični delavci, "kar bi gotovo pripomoglo h krepitvi Hrvaške kot varne destinacije tudi v novi turistični sezoni".

Hrvaški turistični delavci sicer pričakujejo, da se bo turistična sezona pri njih letos začela v drugi polovici maja, in upajo, da bo boljša kot lanska. Seveda rekordna, kakor je bila leta 2019, ne bo. Ostojić se pohvali: "Ker smo se med lansko sezono turistični delavci držali visokih in kakovostnih zdravstvenih standardov, v nobenem od komercialnih nastanitvenih objektov nismo imeli primerov širjenja ali izbruha okužbe. To je naša dragocena popotnica v letošnjo turistično sezono."

Bosna in Hercegovina: smučišča so polna

V Bosni in Hercegovini so smučišča odprta, Slovencev je tam menda veliko.
Jahorina Info

V Bosni in Hercegovini so Sarajevčani v ponedeljek samo nejeverno zrli v pristalo letalo iz Rusije, ki je pripeljalo 2000 doz cepiva Sputnik V, ampak zgolj za Republiko srbsko. Po carinjenju te borne količine je cepivo po cesti krenilo za Banjaluko. Cepivo je za svojo bosansko entiteto "zrihtal" srbski član troedinega predsedstva Milorad Dodik. Federacija Bosne in Hercegovine od tega cepiva ne bo dobila niti kapljice. Njeni Hrvati sedaj zaupajo sosednji Hrvaški, da jim bo ta kmalu poslala cepivo zoper covid-19. Njeni Bošnjaki, torej muslimani, pa upajo, da se jih usmili Evropska unija (EU). Vendar zato tudi njih muči napoved, da farmacevtske družbe, ki so EU obljubile cepivo, tega v kratkem še ne bodo mogle dobaviti v naročenih količinah.

"Segregacija do neba," ob tem vzklikne naš nekdanji dopisnik iz Sarajeva Milan Pekić. Vendar to še ni vse. V BiH odkrijejo zadnje čase relativno malo okuženih z novim koronavirusom in njegovimi najnovejšimi mutiranimi sevi. Teh menda sploh še ne. Testov ne izvajajo dovolj, pa tudi podatki o smrtnih žrtvah covida-19 naj ne bi bili posebno zanesljivi.

Toda smučišča na Jahorini, Bjelašnici, Kupresu, Vlašiću so polna! Tudi v Bosno in Hercegovino lahko iz tujine pridete z negativnim PCR-testom, ki ni starejši od 48 ur. V začetku tedna so na mejnem prehodu Orašje prijeli dva Slovenca, ki sta čez mejo skušala s ponarejenim testom. V smučarskih središčih so tuji turisti nastanjeni v hotelih, ki svojim gostom pred povratkom opravijo zastonjski test na covid, da se lahko vrnejo domov. Tretjino razpoložljivih nastanitvenih kapacitet po bosanskih planinah zasedajo gosti iz Slovenije. Bosanski turistični delavci si manejo roke, saj je to zimo slovenskih smučarskih gostov kar za 50 odstotkov več kot lani. Slovencem sledijo gostje iz Srbije.

Toda naši viri pravijo, da je vse precej kavbojsko. Maske so v Bosni sicer obvezne zunaj in v zaprtih prostorih. Če smučate, masko lahko snamete samo med smučanjem. Toda ljudje se tega ne držijo. Še huje. V državi velja policijska ura od 23. ure zvečer do 5. ure zjutraj. V tem času se hoteli zaprejo, toda za njihovimi stenami trajajo zabave do jutra. Nihče ne kontrolira, ali se gostje držijo zapovedane medsebojne razdalje, nošenja mask, dezinfekcije rok ... Znani epidemiolog iz Splita Goran Radman je nedavno na sarajevski televiziji, ko je videl posnetke, svareče pripomnil, da bo ta anarhija "razsejala virus z bosanskih smučišč po vsej Evropi".

Če ne gre za smučarske centre, pa so drugod po BiH bifeji in restavracije večinoma zaprti, saj turistov tam ni, domačini pa nimajo dovolj denarja. V redkih odprtih lokalih je zaukazano nošenje mask, te lahko snamete le ob prehranjevanju ali pitju. Strežejo zgolj pri mizah. Otroci načeloma hodijo v šolo, toda tudi pri tem so med posameznimi kantoni velike razlike.

Srbija: rekorderji po številu cepljenih

Dolge vrste na cepilnih točkah v Srbiji. Ljudje lahko izbirajo med petimi vrstami cepiva, če so seveda vsa na voljo.
Reuters

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se lahko pohvali, da je njegova država ena od najbolj precepljenih na svetu. Za Britanci druga v Evropi! Pred koncem tedna je bilo cepljenih že 515 tisoč Srbov, ki si cepivo lahko zberejo med kar petimi ponudniki: kitajskima Sinofarmom in Sinovacom, ruskim Sputnikom V, ameriško-nemškim Pfizerjem ter britansko-švedsko AstraZeneco. Še več. Cepijo se lahko tudi tujci in pri tem ni pomembno, ali so srbski rezidenti ali ne, čeprav uradno zahtevajo prebivališče v Srbiji, nam razlaga študentka tretjega letnika na Medicinski fakulteti v Novem Sadu Blažka Limonšek iz Slovenije: "Sicer je cepljenje organizirano v več fazah. Prva faza je cepljenje za starejše od 75 let oziroma nad 65 let, če spadajo v rizično skupino, recimo, da imajo kronične bolezni, pa za zdravstvene delavce, delavce in oskrbovance v domovih za starejše in druge socialne delavce. V drugi fazi, ki se je že začela, so starejši od 65 let in mlajši, ki imajo kronične bolezni, zaposleni v državni in lokalni administraciji, v vojski, pravosodju, v srednjem in visokem šolstvu ter v vrtcih. V tretji fazi pa bodo cepili še zaposlene v osnovnih šolah, zaposlene v laboratorijih, kjer delajo z virusom, socialno šibkejše, ljudi, ki živijo v slabših higienskih razmerah, brezdomce pa še zapornike nad 50 let ter prosilce za azil."

​Blažka Limonšek ima sicer študij na fakulteti za zdaj na daljavo: "Na faks naj bi se vrnili v naslednjem semestru, ki se začne marca. Sedaj je obdobje izpitov, vendar ti vsaj pri nas niso organizirani na daljavo, tako da jih hodimo opravljat na fakulteto." Tudi otroci šolarji še imajo pouk od doma.

V Srbijo lahko pridete iz Slovenije čez mejo z negativnim testom na koronavirus, ki ni starejši od 48 ur. Smučišča na Kopaoniku delujejo, tudi drugod po Srbiji so gostinski lokali odprti, a največ do 20. ure. "Odprte so trgovine in nakupovalni centri do 21. ure. Maske so sicer v notranjih prostorih zapovedane, a morda jih, tako na oko, nosi le še vsak drugi. Videti je, da se je družba že precej sprostila, saj se tudi epidemiološka slika države izboljšuje," še pove sogovornica.

In doda: "Srbi so strašno ponosni, da bodo po predvidevanjih letos poleti tudi sami začeli izdelovati cepivo zoper novi koronavirus. Laboratorij je menda že postavljen, investicija pa je ruska, saj bo šlo za nekakšno franšizo ruskega cepiva Sputnik V."​ Srbski predsednik Aleksandar Vučić je včeraj dejal, da bodo "investirali, kolikor bo potrebno, da bi Sputnik V proizvajali v Srbiji".

Črna gora: test za vstop ni potreben

V Črni gori je največja kriza izbruhnila po pogrebu patriarha Amfilohija, ko žalujoči v začetku oktobra niso upoštevali prav nobenih varnostnih ukrepov.
Epa

Tudi za Črno goro se zdi, da je iz najhujšega. Kot nam je povedal zaposleni v beranski bolnišnici Ado Softić, je bilo ob prvem valu in na začetku drugega vala hudo: "Najprej je bila lani za covidno bolnišnico na severu Črne gore razglašena samo naša ustanova. Toda število potrebnih zdravljenja zaradi covida-19 je tako strmo naraščalo, da je covidna bolnišnica na severu morala postati še tista v Bijelem Polju in še dodatno nekaj manjših bolnišnic. No, sedaj se je to le umirilo. Sredi tega tedna imamo v Beranah, v naši bolnišnici, od 20 do 30 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi z respiratorjem jih le pet."

V Črni gori so vsi gostinski lokali normalno odprti, prav tako drugo gospodarstvo in obrti. "Otroci so po koncu počitnic 18. januarja sicer pouk en teden še imeli na daljavo, zdaj pa jih zopet poučujejo v šolah," pravi Softić. Tudi v Črno goro lahko pride vsak. Negativen izvid na koronavirus za Evropejce ni potreben, razen za potnike iz Velike Britanije, ker so oblasti previdne zavoljo možnega vnosa bolj nalezljivega seva. "No, pa tudi Britanci lahko vstopijo v državo, če se lahko izkažejo z negativnim PCR-testom ali če imajo potrdilo o tem, da so bili že cepljeni proti novemu koronavirusu," v pogovoru še doda Softić.​

Severna Makedonija: popis prebivalstva med krizo

V Severni Makedoniji je vzdušje precej sproščeno. Nedavno tudi za Božička ni bilo nobenih ovir.
Epa

V Severni Makedoniji je oblast odločena, da aprila po 19 letih opravi popis prebivalstva. Vlada trdi, da bo popisovalce primerno usposobila za popis, da bodo upoštevali vse stroge epidemiološke ukrepe. Opozicija proti popisu že zbira podpise. Hrvaška je, recimo, letošnji popis zavoljo epidemije že prestavila na leto 2023. Makedonci so tudi ostali na cedilu, saj kljub drugačnim pričakovanjem še niso prejeli niti ene doze cepiva. Vlada se je uštela, ko je nekaj dni nazaj trdila, da bo do popisa precepljenega že dovolj prebivalstva, saj da je naročila dovoljšne količine cepiva. Ampak upanje umre zadnje, saj je ta teden predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izrecno omenila, da je treba cepivo priskrbeti tudi za Severno Makedonijo. V državo ni prišlo niti še obljubljenih 8000 doz Pfizerjevega cepiva iz sosednje Srbije, saj naj bi se zapletlo pri birokraciji. Češ, proizvajalec Pfizer ne dovoli uvoza prek posrednika.

V Severni Makedoniji so sicer gostinski lokali odprti do 21. ure, priti morate z masko, držati medsebojno razdaljo in pri mizi lahko skupaj sedijo največ štirje ljudje. Šolanje od začetka šolskega leta poteka na daljavo razen za prvo triletje osnovne devetletke. Odprti so tudi vrtci. Administrativnim delavcem je, če je to mogoče, dovoljeno delo od doma. Policijske ure, ki je bila lani spomladi enkrat uvedena za kar 85 ur skupaj, ni več. Vlada prav te dni pripravlja peti protikoronski paket za pomoč gospodarstvu. V njem ni več predvidenih nepovratnih sredstev za podjetja, pač pa brezobrestni krediti za dobo treh let. Je pa pri tem možnost, da se tretjina kredita spremeni v nepovratno subvencijo, če le delodajalec dokaže, da ni odpustil nobenega zaposlenega. Prej se je menda dogajalo, da so kateri delodajalci nepovratno pomoč pobasali v žep, delavcem pa plač niso izplačali. Poudarek tokratnega paketa pomoči bo na turizmu, gostinstvu, transportu, medijih in pridelovalcih tobaka. V njem bi radi bili zajeti tudi organizatorji dogodkov in nastopajoči na njih, recimo glasbeniki, in o tem zdaj tečejo pogajanja.

Grčija ima mejo s Severno Makedonijo zaprto že od lanske pomladi, tako da so mnogi Makedonci oziroma tisti, ki so si to lahko privoščili, šli na morje v Albanijo. Tja je še zdaj možno potovati samo z osebno izkaznico, enako v Srbijo. Za vstop na Kosovo je potreben potni list, za potovanje v Bolgarijo morate pa poleg potnega lista imeti tudi negativen izvid PCR-testa na novi koronavirus.

Slovenski veleposlanik v Skopju Milan Predan nam je ob tem povedal: "Slovenci lahko v Severno Makedonijo pridejo brez težav, testov na koronavirus na mejnih prehodih tukaj ne zahtevajo. Bodo pa jih morali imeti ob povratku v domovino. Testirajo se lahko v Severni Makedoniji. Ti testi so celo nekaj cenejši od tistih v Sloveniji." Veleposlanik je še ocenil, da epidemija po državi ne pustoši več s takšno intenziteto, kot je bilo to lani spomladi: "Zakaj je tako, so razlage različne. Poleg tega, da so Makedonci lani pravočasno zaprli javno življenje, kroži tudi prepričanje, da se je že v prvem valu epidemije veliko ljudi prekužilo in se je raven splošne imunitete zvišala bolj kot drugod. Poleg tega pa naj bi tudi pomagalo, da je tukaj več sonca in ljudje premorejo več vitamina D. Kakorkoli, dejstvo je, da so nekatere dodatne bolnišnične oddelke za covidne bolnike že zaprli in da lahko zdravljenje okuženih z novim koronavirusom v tem trenutku obvladujejo z običajnimi bolnišničnimi kapacitetami."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta