(FOTO in VIDEO) Flash mob: Sredi Berlina mladi v kopalnih plaščih opozarjali na podnebne spremembe

Ana Lah Ana Lah
22.02.2022 18:23

V Berlinu poteka prva mladinska izmenjava, ki jo organizira mariborsko Združenje EPEKA. Mladi so se danes odpravili na ulice ter s "flash mobom" opozarjali na okoljske probleme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Flash mob na Alexanderplatzu

Z megafonom v roki, v modrih kopalnih plaščih z znakom Evropske unije na hrbtu, se je danes okrog dvajset mladih iz različnih držav podalo na ulice Berlina ter opozarjalo na podnebne spremembe. Stop climate change (slov. Ustavimo podnebne spremembe) in Lets do something for environment! (slov. Naredimo nekaj za okolje) je bilo slišati mlade.

Sprehodili so se po železniški postaji, se odpeljali nekaj postaj ter pritegnili poglede mimoidočih. Zadnja in kočna postaja je bil Alexanderplatz, trg v središču Berlina. Mladi aktivisti so se sredi trga postavili v vrsto, izoblikovali napis For environment (Za okolje) ter skandirali. 

V Berlinu ta teden poteka prva mladinska izmenjava, ki jo organizira mariborska organizacija EPEKA, financirana pa je iz programa Erasmus+. Osrednje teme, ki jih spoznavajo, so podnebje, varstvo okolja, pozitivne prakse ter spodbujanje aktivizma. V izmenjavo je vključenih več kot dvajset mladih, ki predstavljajo pet evropskih držav: Srbijo, Avstrijo, Nemčijo, Češko in Slovenijo, a gre v resnici za precej bolj multikulturno skupino mladih, vključeni so namreč udeleženci različnih nacionalnosti (od Turčije, Afganistana, Maroka do Kitajske). 

Mladi aktivisti na železniški postaji
Ana Lah

Proaktivnost in opomin

Danes dopoldne so mladi najprej spoznali koncept flash moba ter se pogovarjali o sporočilnosti ter načinu izvedbe. Namen slednjega ni ponuditi rešitve, ampak pritegniti pozornost ter opomniti na probleme. Skupaj so se odločili, da želijo pritegniti pozornost Berlinčanov s kopalnimi plašči ter tako opozoriti na globalno segrevanje ozračja. 

Aleksa Pavlović in Štefan Simončič
Kaja Lekš

Napisali so črke za transparent For environment ter si nadeli (večinoma kar preko oblačil) temno modre kopalne plašče. Mladi Aleksa Pavlović je nalogo vzel skrajno resno, celo tako, da kljub skromnim sedmim stopinjam pod plačem ni obržal nič drugega razen spodnjega perila, obute pa je imel natikače. Kot je povedal za Večer, je bil nad celotno akcijo najprej skeptičen, saj ga je skrbelo, kako bo izpadlo. "A definitivno je šlo za pozitivno izkušnjo, ki si jo bom zapomnil," je dejal in pripomni, da se mu zdijo takšne akcije pomembe predvsem z vidika aktivacije ljudi. Tudi ostali so premagali nekaj začetne treme in strahu, stopili iz cone udobja ter se podali na ulice. Vtis je bil dober, nemalokateri mimoidoči pa je v roke vzel telefon ter posnel fotografijo ali videoposnetek. 

Matej Tisaj, podpredsednik Zruženja EPEKA: "Skozi nenavadno akcijo na javnem mestu, kjer smo v kopalnih plaščih nagovarjali mimoidoče k ohranjanju okolja, smo udeležence mladinske izmenjave Za okolje! spodbudili k proaktivnemu ustvarjanju pozitivnih sprememb, mimoidoče pa opomnili na pomen boja proti globalnemu segrevanju." 

Mlade je obiskal tudi namestnik slovenskega veleposlaništva v Berlinu Goran Križ in udeležencem odgovarjal na vprašanja o zelenih delovnih mestih in okoljski politiki v Sloveniji ter drugod po svetu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta