(FOTO in VIDEO) Iran najdenih črnih skrinjic letalske nesreče ne želi izročiti Američanom

M.R., A.L., STA
08.01.2020 07:24

Vzrok strmoglavljenja ukrajinskega potniškega letala s 176 ljudmi na krovu kmalu po vzletu z letališča v Teheranu še vedno ni znan. Ukrajinsko veleposlaništvo v Iranu, ki je sprva kot vzrok navedlo odpoved motorja in izključilo terorizem, je sporočilo umaknilo. Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je sporočil, da bodo preiskali vse možnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Zelenski, ki je pred tem javnost pozval, naj se vzdrži špekulacij o vzrokih nesreče in naj ne objavlja nepotrjenih teorij, je nato sporočil, da bo Ukrajina uvedla kazensko preiskavo nesreče, saj "morajo preiskati vse možnosti". Generalnemu državnemu tožilcu je naročil, da sproži ustrezne postopke.
Po njegovih besedah bodo v preiskovalni komisiji državni preiskovalci in strokovnjaki civilnega letalstva, poročajo tuje tiskovne agencije.
Različna ugibanja o vzrokih nesreče so sprožila prva poročila, ki so navajala, da je zagorel motor letala, medtem ko so iranski mediji poročali, da pilot ni sprožil klica v sili. Ob tem je letalo boeing 737 strmoglavilo le nekaj ur po iranskem napadu z balističnimi raketami na oporišči v Iraku, kjer so nameščeni ameriški vojaki in vojaki zaveznic ZDA.
Iranske oblasti, pristojne za civilno letalstvo, so medtem sporočile, da so našli obe črni skrinjici letala, da pa ju ne bodo izročili Američanom niti ameriškemu Boeingu, ki je letalo proizvedel. Vodja Organizacije iranskega civilnega letalstva Ali Abedzadeh je dodal, da še ni jasno, katera država bo preiskala črni skrinjici.

REUTERS
REUTERS
 
REUTERS
REUTERS
 
REUTERS
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta