(FOTO in VIDEO) Na Dunaju in v Zagrebu več tisoč ljudi, ki so protestirali proti ukrepom, napadli tudi novinarja

STA, A.L.
20.11.2021 14:10

V središču Dunaja se je danes na protestu proti ukrepom zaradi novega koronavirusa ter napovedanem obveznem cepljenju zbralo več tisoč ljudi. Protest poteka na pobudo skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ), čeprav na njem ni njihovega vodje Herberta Kickla, ki je okužen s koronavirusom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Protestniki vzklikajo Svoboda, številni pa v nasprotju s pravili, ki veljajo v Avstriji, ne nosijo mask tipa FFP2.

Reuters

Po nekaterih podatkih se je sredi dneva zbralo okoli 7000 ljudi, za zdaj pa policija ne poroča o večjih izgredih. Razmere sicer spremlja večje število policistov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Organizatorji pričakujejo, da se bo popoldne zbralo še več ljudi, svobodnjaki napovedujejo, da naj bi jih bilo kar 100.000, prišli naj bi iz vseh delov Avstrije.

EPA

Zaradi hitrega širjenja epidemije je avstrijska vlada sklenila, da bo v ponedeljek začela veljati ustavitev javnega življenja. Že prejšnji teden so sicer javno življenje ustavili za vse, ki niso prebolevniki ali cepljeni.

EPA

Po prvih desetih dneh bodo ta ukrep proučili, zaprtje pa se bo samodejno končalo 13. decembra. Zaprtje javnega življenja za necepljene pa bo veljalo še naprej.

EPA

Obenem bo v Avstriji od 1. februarja obvezno cepljenje proti covidu-19. V celoti je trenutno cepljenih 66 odstotkov prebivalcev države.

EPA
Reuters

V Zagrebu protesti proti covidnim potrdilom in ukrepom

V Zagrebu se danes odvija shod nasprotnikov covidnih potrdil in epidemioloških ukrepov. Več tisoč protestnikov, po poročanju portala Index.hr naj bi jih bilo 15.000, je v hrvaško prestolnico prispelo iz vseh koncev države.

Protestniki, ki so okoli 15. ure v dveh skupinah krenili proti osrednjemu zagrebškemu Trgu bana Jelačića, od hrvaške vlade zahtevajo ukinitev covidnih potrdil, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Ta so v državi obvezna v zdravstvu, sociali ter državnih in javnih ustanovah.

EPA

Po mnenju udeležencev shoda oblasti državljane, ki covidnih potrdil nimajo, protiustavno in protizakonito izključujejo iz družbenega življenja ter jim onemogočajo odhod na delo in študij ter odrekajo temeljno ustavno pravico do dela.

Na transparentih je med drugim mogoče zaslediti napise, kot so "Ne slepemu zaupanju oblastem", "Živi in pusti drugim, da živijo" ter "Smrt covid fašizmu, svoboda narodu".

EPA

Na lokaciji je tudi policija, ki sproti ustavlja promet in zapira sosednje ulice. Povedala je, da shod, ki se na družbenih medijih imenuje "Beli tihi marš", ni prijavljen in da bo udeležence snemala.

Prišlo je tudi do incidenta, ko so protestniki na Trgu bana Jelačiča napadli poročevalca televizije RTL Gorana Latkovića. Povedal je, da so ga napadli od zadaj in da je dobil dva udarca v glavo in rebra, incident pa bo prijavil policiji.

EPA

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 5614 novih okužb s koronavirusom, umrlo je 65 ljudi, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Aktivno je okuženih skoraj 35.000 ljudi, med katerimi jih je 2542 na zdravljenju v bolnišnicah, respirator pa potrebuje 320 bolnikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta