(FOTO in VIDEO) Najhujši požari v zgodovini: Brazilski pragozd, "pljuča Zemlje", v plamenih

A.L., STA
22.08.2019 07:29

Število gozdnih požarov v Braziliji je letos občutno naraslo, ekologi pa opozarjajo, da je to posledica poteze novega predsednika, ki je v pragozdu dovolil večjo sečnjo dreves. Med januarjem in avgustom so zabeležili skoraj 73.000 požarov, medtem ko so jih v celotnem lanskem letu v Amazoniji našteli 37.759.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Najhujši požari deževnega gozda v zgodovini" in "to je apokalipsa", poročajo tuji mediji. Minuli ponedeljek je prebivalce brazilskih zveznih držav Amazonas in Rondonija presenetil gost dim, zaradi katerega niso videli ničesar. Dim so, tako poroča BBC, prinesli vetrovi, ki so razpihovali požare, ki divjajo v brazilskem pragozdu. Slednji je največja svetovna zakladnica biološke raznolikosti, dom nudi kar desetini vseh živalskih in rastlinskih vrst na Zemlji. Pozabiti ne gre niti, da v Amazoniji leži največji deževni gozd na svetu, pri čemer ga 60 odstotkov leži v Braziliji. Deževni gozd imenujejo tudi "pljuča Zemlje" in je izjemno pomemben pri blažitvi podnebnih sprememb - absorbira namreč velike količine ogljikovega dioksida. 
{twitter}https://twitter.com/dudeimlegend/status/1163974395918000133{/twitter}
{embed_youtube}https://youtu.be/oy3KEZ8Ou9c{/embed_youtube}

Posledica sečnje gozda v zadnjih mesecih

V Amazoniji so letos našteli največ požarov po letu 2013, medtem ko so zadnji dve leti beležili padec števila gozdnih požarov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Amazonski pragozd je ključen za absorbcijo ogljikovega dioksida, ki povzroča globalno segrevanje, in njegovo predelavo v kisik.
{twitter}https://twitter.com/mindinnmars/status/1163912127687663617{/twitter}

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta