(FOTO in VIDEO) Ruske rakete zadele nakupovalni center, v katerem je bilo več kot tisoč ljudi

STA, Gr.G., Va
27.06.2022 18:04

V raketnem napadu na nakupovalni center v mestu Kremenčuk je umrlo najmanj 18 ljudi, najmanj 59 je ranjenih, več kot 40 jih pogrešajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V ponedeljkovem raketnem napadu na nakupovalni center v mestu Kremenčuk je po podatkih regionalnih oblasti umrlo najmanj 18 ljudi, najmanj 59 je ranjenih. Ukrajinsko tožilstvo je sporočilo, da je več kot 40 ljudi še vedno pogrešanih.

"Okupatorji so rakete izstrelili na nakupovalni center, v katerem je bilo več kot tisoč civilistov," je na Telegramu sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dodal, da se gasilci trudijo pogasiti požar, ki je izbruhnil po napadu. Predsednik je delil tudi videoposnetek, na katerem je videti temne snope dima, ki se dvigajo iz goreče stavbe v osrednji Ukrajini. Napad je označil za enega najbolj predrznih terorističnih napadov v zgodovini Evrope.

Ukrajinski predsednik je poudaril, da trgovski center Rusiji ni predstavljal nobene grožnje in ni imel nobene strateške vrednosti kot tarča. Rusija naj bi po njegovih besedah teroristično dejanje izvedla, da onemogoči normalno življenje ljudi. "Rusija še naprej izživlja svojo nemoč nad navadnimi civilisti. Nima smisla računati na njeno dostojnost in človeškost," je v večernem nagovoru povedal Zelenski.

Ukrajinske oblasti poročajo, da je raketo izstrelil ruski bombnik tupoljev 22M3, ki je letel nad zahodno Rusijo pri Kursku. Kremenčuk, ki leži jugovzhodno od Kijeva, je zadela še ena podobna raketa iz istega ali podobnega ruskega bombnika in uničila športno dvorano.

Napad so nemudoma obsodili voditelji držav skupine G7, zbrani na vrhu v Nemčiji, Ukrajina pa je že zahtevala sklic izredne seje Varnostnega sveta ZN. Skupina G7 je napad opredelila kot odvratno dejanje in vojni zločin. "Brezobzirni napadi na nedolžne civiliste so vojni zločini. Ruski predsednik Vladimir Putin in odgovorni za napad bodo odgovarjali," je sporočila skupina voditeljev držav G7.

Odzval se je tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken in dejal, da je "svet zgrožen" nad napadom, urad vodje ZN Antonia Guterresa pa ga je obsodil kot "popolnoma nedopusten dogodek". Guterresov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric je dodal, da civilna infrastruktura nikoli ne sme biti tarča napadov.

Reuters

Guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj je prebivalcem obleganega mesta Lisičansk ukazal, naj mesto nemudoma zapustijo, saj je zaradi napredovanja ruskih sil "resno ogroženo njihovo življenje in zdravje", poroča BBC. Ukaz je bil izdan dan po padcu Severodonecka v ruske roke, ki ga od Lisičanska ločuje reka Severski Donec.

Reuters

Ruske enote naj bi že bile na južnem obrobju mesta, v katerem je še vedno nameščenih več tisoč ukrajinskih vojakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kljub temu so danes iz ukrajinskega generalštaba sporočili, da je branilcem uspelo odbiti ruske napade zahodno od Lisičanska in preprečiti obkolitev mesta.

Reuters

Po besedah predstavnika proruskih separatistov iz Luganska Rodiona Mirošnika, ki jih navaja dpa, naj bi bilo v kemični tovarni Azot v padlem Severodonecku še vedno ujetih okoli 500 civilistov. Ti od tam ne morejo oditi, ker naj bi bili številni izhodi iz tovarne minirani. Mirošnik je sicer zagotovil, da specialne enote mine odstranjujejo, tako da se bodo lahko ljudje "sami odločili, ali želijo ostati na tam območju ali ne".

Reuters

Civilisti, ki so po ruski okupaciji Severodonecka, ostali v mestu, še vedno nimajo dostopa do osnovnih življenjskih potrebščin, kot je hrana, je po navedbah BBC sporočil župan mesta Oleksandr Strjuk. Boji potekajo tudi nekoliko zahodneje, in sicer v regiji Bahmut, kot tudi v regiji Herson ob Črnem morju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta