(FOTO in VIDEO) V Grčiji trčila vlaka, umrlo več kot 30 ljudi: Bila je popolna panika, potniki so klicali na pomoč

STA, M.R.
01.03.2023 08:16

V trčenju potniškega in tovornega vlaka blizu mesta Larisa na severu Grčije je pozno v torek umrlo najmanj 36 ljudi, 66 jih je po zadnjih podatkih oblasti utrpelo poškodbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice trčenja vlakov v Grčiji
REUTERS

Vzrok trčenja še ni znan, po poročanju grških medijev pa gre za najhujšo železniško nesrečo v državi doslej. Po nesreči so aretirali železniškega uradnika, odgovornega za progo.

EPA
REUTERS

Vlaka sta trčila malo pred polnočjo, ko je potniški vlak s približno 350 potniki potoval iz Aten proti Solunu, tovorni pa v nasprotni smeri. Po trčenju se je več vagonov iztirilo. Oba vlaka sta popolnoma uničena. Na videoposnetkih, ki jih je predvajala lokalna televizija, je videti več razbitih vagonov.

Po trčenju je v potniškem vlaku izbruhnil požar, je za grško državno radiotelevizijo ERT povedal eden od preživelih. "Nastal je kaos in neverjeten hrup," je dodal.

Na prizorišče so napotili približno 150 gasilcev in 40 reševalnih vozil. Pri odstranjevanju razbitin in obračanju prevrnjenih vagonov uporabljajo težko mehanizacijo, kot so žerjavi, sodelujejo pa tudi reševalni psi.

REUTERS
Najhujša železniška nesreča v zgodovini Grčije se je zgodila 28. februarja lani, ko sta blizu predora severno od kraja Larisa trčila tovorni in potniški vlak, na katerem je bilo več kot 350 ljudi, večinoma študentov. 
EPA

Po najnovejših podatkih, objavljenih na spletni strani grških gasilcev, je v trčenju vlakov umrlo najmanj 36 ljudi, med 66 poškodovanimi jih je šest v kritičnem stanju. V trčenju sta umrli tudi strojevodji obeh vlakov.

Nadaljujejo se prizadevanja za rešitev tistih, ki so še ujeti v razbitinah vlaka, pri čemer se reševalci osredotočajo na prve tri vagone potniškega vlaka. "Število smrtnih žrtev bo verjetno zelo visoko," je za grško televizijo Skai dejal guverner regije Tesalija Kostas Agorastos in dodal, da prvih dveh vagonov sploh ni več.

"V svojem življenju nisem še nikoli videl česa takega. Tragično je. Še po petih urah smo našli nova trupla," je dejal eden od reševalcev. Večino potnikov so sicer že uspeli spraviti na varno.

REUTERS
REUTERS

Pretreseni potniki, ki so nesrečo preživeli, opisujejo dogajanje ob trčenju. "Slišali smo velik pok," je povedal Stergios Minenis. "Bilo je grozljivih deset sekund. Preobračali smo se v vagonu, dokler nismo obtičali na boku," je dodal. Opisal je še, da je nato zavladala panika, med prevračanjem vagona pa je izbruhnil požar. Sam se je iz vlaka rešil tako, da je iz vagona skočil okoli dva metra globoko.

EPA
EPA

"Ljudje so začeli razbijati okna, da bi prišli iz vagonov, kričali so. Bila je popolna panika," je eden od potnikov povedal za televizijo Skai. Drugi mladenič je za lokalni novičarski portal ThessToday dejal, da je "še vedno v šoku". "Slišali smo potnike, ki so kričali na pomoč," je dodal.

Reuters

Vlak je bil poln študentov, ki so potovali med Atenami in Solunom. Po besedah župana mesta Tempe Jorgosa Manolisa so se vračali na univerzo po podaljšanem koncu tedna zaradi državnega praznika v Grčiji.

Na železniški postaji v pristaniškem mestu Solun na severu Grčije so se ponoči v pričakovanju novic o bližnjih zbrali svojci potnikov. Za pomoč svojcem so pristojne oblasti vzpostavile posebne telefonske linije.

REUTERS

Potnike, ki niso bili poškodovani ali so bili le lažje poškodovani, so v 150 kilometrov oddaljeni Solun prepeljali z avtobusi.

Vzrok nesreče še ni znan. Številni od železniške družbe zahtevajo pojasnila, zakaj sta se na progi, ki je sicer dvotirna, istočasno znašla dva vlaka na istem tiru. Na prizorišču trčenja so lokalni preiskovalci, na poti pa so že tudi strokovnjaki iz Aten in Soluna, ki jim bodo pomagali razjasniti dogajanje.

Po nesreči so aretirali železniškega uradnika, odgovornega za progo, je poročala ERT.

Nesreča se je zgodila na progi, ki povezuje Atene in Solun in je bila v zadnjih letih posodobljena. Kljub temu so bile po navedbah grškega sindikata strojevodij na njej velike težave z električnim usklajevanjem nadzora prometa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta