(FOTO in VIDEO) Več mrtvih v napadu z nožem na festivalu v Nemčiji

J.K.
24.08.2024 01:25

Policija z obsežno operacijo nadaljuje iskanje napadalca. Priznavajo, da zaenkrat nimajo nobenih namigov glede tega, kje bi se lahko nahajal. Podan ni bil niti noben podroben opis napadalca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V petek zvečer je na festivalu v Solingenu na zahodu Nemčije prišlo do napada z nožem. Vsaj tri osebe so umrle, ženska in dva moška, osem je bilo ranjenih, od tega pet huje, je sporočila nemška policija. Priče so o napadu policijo obvestile okoli 21.30. Neznani storilec je na osrednjem trgu Fronhof zabodel več ljudi. Ulice je kmalu preplavila policija. Storilec je na begu. O njem se imajo zelo malo informacij. 

EPA

Po napadu je eden od organizatorjev festivala Philipp Müller obiskovalce pozval, naj gredo mirno domov in naj bodo previdni, saj je storilec na begu. Nemški mediji poročajo, da mesto preletava policijski helikopter, na ulicah pa da so oboroženi specialci. 

Reuters

Župan Solingena Tim Kurzbach je na facebooku objavil, da je mesto v šoku. "Skupaj smo želeli praznovati obletnico našega mesta, zdaj pa objokujemo mrtve in ranjene," je med drugim zapisal. 

Notranja ministrica Nancy Faeser je v izjavi na omrežju X zagotovila, da oblasti delajo vse v svoji moči, da bi izsledile storilca in odkrile motiv za napad. Zvezna vlada nudi podporo lokalni policiji, sama pa je v stalnem stiku z notranjim ministrom Severnega Porenja-Vestfalije Herbertom Reulom, je zagotovila. "Brutalen napad na mestni festival v Solingenu nas je globoko pretresel. Žalujemo za ljudmi, ki jim je bilo življenje odvzeto na grozljiv način," je dodala.

Policija danes z obsežno operacijo nadaljuje iskanje napadalca. S prošnjo za kakršnekoli informacije v zvezi z njim je zaprosila prebivalce. Priznavajo, da zaenkrat nimajo nobenih namigov glede tega, kje bi se lahko nahajal. Podan ni bil niti noben podroben opis napadalca.

Glede na dosedanje izjave naj bi sicer svoje žrtve v napadu, ki se je zgodil malo pred 22. uro in tik pod odrom, izbral naključno. Pobegniti naj bi mu uspelo zaradi panike, ki je izbruhnila na prizorišču. Solingen, ki šteje nekaj več kot 150.000 prebivalcev, leži nedaleč od Düsseldorfa v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija. Praznovanja ob obletnici, ki naj bi trajala do nedelje in na katerih so pričakovali do 75.000 ljudi, so po napadu odpovedali

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta