(FOTO) Johnson napovedal nov paket pomoči Ukrajini. Putin Macronu: Zahod mora ustaviti dobavo orožja Ukrajini

STA, A.L., M.R.
03.05.2022 08:38

Ruske sile so po današnji uspešni evakuaciji 100 civilistov napadle jeklarno Azovstal, ki je zadnja utrdba ukrajinskih sil v mestu Mariupolj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Evakuirani prebivalci Mariupolja v Zaporožju
EPA

Ruska vojska je napadla tudi vojaško letališče pri mestu Odesa in uničila pošiljke orožja iz ZDA in Evrope. Ruska vojska naj bi s preciznim raketnim napadom na vojaško letališče blizu Odese uničila brezpilotne letalnike, strelivo in orožje, ki so ga Ukrajini dostavili ZDA in evropske države, navaja tiskovna agencija Reuters.

Guverner Odese Maksim Marčenko je sporočil, da so bili v napadu mrtvi in ranjeni. Po navedbah guvernerja regije Doneck Pavla Kirilenka pa je bilo danes v ruskem napadu na tovarno v mestu Avdijivka na vzhodu Ukrajine ubitih najmanj 10 ljudi, 15 pa jih je bilo ranjenih. Do napada naj bi prišlo, ko so delavci ravno končali izmeno in so se zbirali okoli avtobusne postaje.

Združeni narodi so medtem sporočili, da so v sodelovanju z Rdečim križem iz predorov tovarne Azovstal uspešno evakuirali 101 civilista.

"Z veseljem in olajšanjem potrjujem, da je bil iz jeklarne Azovstal v Mariupolu uspešno evakuiran 101 civilist," je sporočila Osnat Lubrani, humanitarna koordinatorka ZN za Ukrajino. Dodala je, da so v skupini ženske, moški, otroci in starejše osebe.

Po poročanju AFP je rusko ministrstvo za obrambo pripadnike bataljona Azov in druge ukrajinske enote v jeklarni medtem obtožilo, da so izkoristili evakuacijo civilistov in zasedli bojne položaje znotraj tovarniškega kompleksa.

Na vzhodu in jugu Ukrajine sicer še vedno divjajo boji, ruske sile naj bi z raketami in topništvom napadle cilje v mestu Harkov in njegovi okolici, pa tudi v Zaporožju in Donecku. Ruska vojska je napadla tudi vojaško letališče pri mestu Odesa in uničila pošiljke orožja iz ZDA in Evrope.

Reuters

Nevidne žrtve ukrajinske vojne

Reuters

O eksplozijah in zračnih napadih medtem poročajo tudi iz mesta Lvov na zahodu Ukrajine, v bližini meje s Poljsko. Župan Andrij Sadovij je na družbenem omrežju Telegram sporočil, da v mestu zaradi ruskega zračnega napada prihaja do izpadov električne energije. Prebivalce mesta je pozval, naj ne zapuščajo zaklonišč.

EPA

Kijev: Ruski napadi na vzhodu Ukrajine se krepijo, pred ukrajinsko vojsko "težki tedni"

Od konca februarja, ko je Moskva začela invazijo na sosednjo Ukrajino, je bilo iz vojnih območij v Ukrajini v Rusijo prepeljanih skoraj 1,1 milijona ljudi. Med tistimi, ki so jih prepeljali v Rusijo, je približno 200.000 otrok, je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax povedal ruske generalpolkovnik Mihail Mizincev. Samo v ponedeljek je bilo iz Ukrajine v Rusijo pripeljanih 11.500 ljudi, od tega 1850 otrok, je dejal.

EPA

Ukrajinski svet za nacionalno varnost in obrambo je Rusijo obtožil, da ugrablja ukrajinske otroke in jih uporablja v propagandne namene.

Johnson napovedal dodatno pomoč v orožju

Britanski premier Boris Johnson je danes v nagovoru ukrajinskega parlamenta prek videopovezave napovedal dodatnih 358 milijonov evrov vojaške pomoči Ukrajini in pohvalil pogum ukrajinskih borcev in civilistov, ki se jih bodo po njegovih besedah še dolgo spominjale prihodnje generacije.

"Tako imenovana neustavljiva sila vojnega stroja ruskega predsednika Vladimirja Putina se je zlomila ob nepremičnem stebru ukrajinskega patriotizma in ljubezni do domovine," je v svojem govoru uvodoma dejal Johnson.

Pozdravil je pogum vseh Ukrajincev, ki se vsakodnevno srečujejo z grozotami vojne, in ob tem poudaril, da bo Velika Britanija ukrajinske sile še naprej oskrbovala z orožjem, finančnimi sredstvi in humanitarno pomočjo, dokler ne bo dosežen dolgoročni cilj. To je utrditev Ukrajine do te mere, da si je nihče več ne bo upal napasti, poroča britanski BBC.

Nov paket britanske vojaške podpore bo med drugim vključeval protiladijske rakete Brimstone, protiletalske sisteme Stormer, radarje za določanje položaja artilerije, ki bombardira ukrajinska mesta, in težka brezpilotna letala za logistično podporo izoliranim bojnim silam.

Medtem je na poti v Ukrajino tudi več kot deset novih specializiranih vozil Toyota Landcruiser, s katerimi bodo pomagali zaščititi civilne uradnike na vzhodu države in evakuirati ljudi iz najbolj ogroženih območij.

Tekom govora je Johnson opozoril tudi na to, da je po njegovem Zahod naredil veliko napako, ker leta 2014 ni pomagal Ukrajini, ko si je Rusija priključila polotok Krim. "Zavedati se moramo, da je bila Ukrajina napadena že leta 2014. Zahod je prepočasi dojel, kaj se v resnici dogaja. Takrat nam kolektivno ni uspelo uvesti sankcij proti Putinu, ki bi jih morali uvesti," je dejal in poudaril, da se ta napaka ne sme ponoviti.

Ruske oblasti so medtem sicer že večkrat kritizirale zahodne države, ki krepijo donacije vojaške opreme, češ da s tem tvegajo zaostrovanje konflikta. Rusija konstantno opozarja, da ima pravico odgovoriti na vsako tovrstno grožnjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta