(FOTO) Kako bo videti prisega novega predsednika ZDA? Ne kot slavje, ampak kot obisk na prvi bojni črti

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
19.01.2021 05:00
Za varnost Joeja Bidna in tisoč skrbno izbranih gostov na predsedniški inavguraciji bo skrbelo 25 tisoč vojakov ter našteto policistov in agentov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Washington v teh dneh bolj spominja na vojaško oporišče kot pa na prestolnico ZDA.
EPA

Pred predsednikom ameriškega vrhovnega sodišča Johnom Robertsom bo jutri točno opoldne po vzhodnoameriškem času 79-letni Joe Biden z roko na ustavi prisegel kot 46. predsednik Združenih držav Amerike. Besedilo prisege je zapisano v 233 let stari ustavi in se glasi: "Svečano prisegam, da bom zvesto opravljal naloge predsednika ZDA in bom po najboljših močeh ohranjal, ščitil in branil ustavo ZDA. Naj mi Bog pomaga." Zadnje štiri besede je sicer dodal prvi predsednik George Washington, obdržale pa so se do danes. Prisega je zmeraj na prostem, razen ob izredno slabem vremenu. Ronald Reagan je leta 1985 tako prisegel za drugi mandat v stavbi kongresa, saj je bilo zunaj minus 15 stopinj Celzija. No, jutri naj bi bilo delno jasno s temperaturo okoli štiri stopinje nad ničlo.

​Bolj žalostno slavje

Toda predsedniška inavguracija, 59. po vrsti, ne bo podobna nobeni dosedanji. Najprej ne bo na stotisoče ljudi, ki so v minulih časih pozdravljali novega predsednika ali protestirali proti njemu. Tako ali tako jih ne bi smelo biti zaradi epidemije covida-19, ki je v ZDA ob najmanj 95 milijonih okuženih terjala že več kot dva milijona življenj, kapljo čez rob pa je prelil napad Trumpovih privržencev na stavbo kongresa dva tedna pred inavguracijo, 6. januarja. Takrat je umrlo pet ljudi. Predvsem zato se je Washington v teh dneh spremenil v velikansko vojaško oporišče. V prestolnici ZDA je namreč nameščenih 25 tisoč vojakov, pripadnikov Nacionalne garde (kar je krepko več, kot je ameriških vojakov v Afganistanu in Iraku skupaj), k temu pa je treba prišteti še na tisoče policistov in agentov vseh obveščevalnih služb. Skratka, prisega naj bi bila varna in virtualna.

Zadnje priprave na inavguracijo
EPA

Za to, da vse skupaj le ne bi bilo preveč turobno, bodo poskrbela najbolj znana imena ameriškega sveta zabave. Himno bo zapela Lady Gaga, pela naj bi tudi Jeniffer Lopez, preko videopovezave se jima bodo pridružili še Foo Fighters, John Legend in Bruce Springsteen. Posebni večerni televizijski progam, ki ga bodo prenašale vse velike televizijske mreže razen Fox TV, bo vodil oskarjevec Tom Hanks, v njem pa bodo nastopili tudi Justin Timberlake, Jon Bon Jovi, Demi Lovato in Ant Clemons.

​Kopica izvršnih ukazov

Toda Joe Biden bo po napovedih, še preden bo nazdravil in morda zaplesal s soprogo Jill, ki bo orala ledino s tem, da kot doslej edina prva dama ne bo pustila službe, prijel za pero in podpisal kopico izvršnih ukazov, s katerimi bo izničil nekatere najbolj sporne odločitve predhodnika Donalda Trumpa. Najprej naj bi tistega, s katerimi se bodo ZDA vrnile v pariški podnebni sporazum, iz katerega je Trump enostransko izstopil. Sporazum omejuje dvig globalne podnebne temperature na občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko raven. Razveljavil bo tudi sporno prepoved vstopa v državo državljanom nekaterih večinsko muslimanskih držav, ki jo je Trump uvedel samo nekaj dni po prevzemu položaja v januarju 2017, verjetno pa bo izničil tudi Trumpovo odločitev o ločevanju družin migrantov, ki so jih prijeli na meji z Mehiko.

Stop za protestnike in nepovabljene obiskovalce
EPA

Biden naj bi prav tako uvedel obvezno nošenje zaščitnih mask v zveznih poslopjih in območjih ter pri potovanjih med zveznimi državami, med njegove najbolj ambiciozne načrte v boju proti pandemiji pa sodi cepljenje sto milijonov Američanov v prvih sto dneh mandata. Izvršni ukazi so sicer ustaljena predsedniška praksa vladanja, saj lahko na ta način obidejo dolgotrajno potrjevanje v kongresu.

Brez godbe na pihala pač ne gre.
EPA

​Kaj še ostane Donaldu Trumpu

Užaljeni Donald Trump, ki do konca ne priznava izida novembrskih volitev, se inavguracije ne bo udeležil, temveč bo jutri zjutraj skupaj s soprogo Melanio odpotoval v Mar-a-Lago na Floridi, kjer naj bi bival v prihodnje. Njegovi sosedje v tem luksuznem letovišču na Palm Beachu nad tem sicer niso niti najmanj navdušeni, a Trump ni več dobrodošel niti v New Yorku, kjer je uradno stanoval pred selitvijo v Washington. V ameriški prestolnici se ugiba, ali bosta na prisegi Trumpova hči Ivanka in njen soprog Jared Kuschner, ki sta imela vidni vlogi v ameriški vladi, a sta menda tudi postala nezaželena v ameriški visoki družbi.

In kaj bodo Trumpove zadnje poteze v vlogi predsednika? Po pričakovanjih ameriških analitikov naj bi danes podpisal še okoli sto pomilostitev, ki naj bi zajele vse vrste zapornikov, od njegovih obsojenih zaupnikov do klasičnih kriminalcev. Ni pa še znano, ali bo Biden ohranil običaj in mu omogočil dostop do zaupnih informacij tudi po izteku njegovega mandata. Ameriški strokovnjaki za nacionalno varnost namreč dvomijo, da lahko Trumpu zaupajo tovrstne informacije. "Vsak nekdanji predsednik je potencialna tarča tujih obveščevalcev. Trump je bolj ranljiv kot preostali, med drugim zaradi poslovnih interesov v tujini. Prav tako kaže, da mu ni jasno, zakaj je treba določene informacije zaščititi," je v časniku Washington Post zapisala nekdanja namestnica nacionalnega direktorja ZDA za obveščevalne dejavnosti Sue Gordon, ki je s položaja odstopila leta 2019.

Starodavni pridih za 21. stoletje
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta