(FOTO) Moskva trdi, da ukrajinske sile načrtujejo zračne napade na cilje v Rusiji in na polotoku Krim

STA, Va
20.06.2023 13:26

Ukrajinska vojska je medtem sporočila, da je njihova zračna obramba ponoči sestrelila 32 od skupno 35 brezpilotnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nebo nad Kijevom v noči na torek. 
Reuters

Ukrajinska prestolnica Kijev, mesti Lvov in Zaporožje ter regija Mikolajiv so bili ponoči znova tarče silovitih zračnih napadov ruske vojske, so sporočile vojaške oblasti, o morebitnih žrtvah pa niso poročale. Šlo naj bi za napade z droni, pri čemer naj bi jih bila zračna obramba sestrelila 32 od skupno 35 izstreljenih.

"Nov silovit zračni napad na prestolnico," so oblasti v Kijevu sporočile prek Telegrama in pojasnile, da je Moskva prvič po 18 dneh za napad na Kijev uporabila drone iranske izdelave šahed. Proti mestu naj bi bili prileteli iz različnih smeri. Opozorilo pred zračnimi napadi je trajalo tri ure.

Reuters
Reuters

V Lvovu na zahodu države so droni po navedbah vodje regionalne uprave Maksima Kozitskega napadli kritično infrastrukturo, dodatnih podrobnosti pa ni navedel. V južni regiji Mikolajiv so bili sestreljeni trije droni, je na Telegramu zapisal guverner regije Vitalij Kim.

Vojaška uprava v Zaporožju je objavila, da sta bila mesto in okolica tarča napadov na civilne objekte. Glede na prve informacije je ruska stran na mesto in predmestje izstrelila sedem raket tipa S-300.

Zjutraj so se razmere umirile in, kot je na Telegramu zapisal predstavnik mestnih oblasti Anatolij Kurtev, ni bilo ranjenih, prav tako ni bilo zadeto nobeno stanovanjsko poslopje.

Ukrajina je od začetka ruske invazije s pomočjo Zahoda znatno okrepila svoje sisteme zračne obrambe. Vendar pa tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil Jurij Ignat opozarja, da vojaška pomoč Zahoda še vedno ne zadostuje za pokritje in zavarovanje celotne države pred zračnimi napadi.

"Sistemi zračne obrambe so nameščeni tam, kjer so najbolj potrebni, in ščitijo velika mesta, infrastrukturne objekte, jedrske elektrarne in fronto. Za pokritje države, kot je Ukrajina, pa imamo milo rečeno premalo zmogljivosti," je še povedal.

Moskva svari Kijev pred uporabo zahodnih raket za napad na Krim

Oblasti v Moskvi trdijo, da ukrajinske sile načrtujejo zračne napade na cilje v Rusiji in na polotoku Krim, ki ga je Rusija zasedla leta 2014. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je Kijev posvaril pred uporabo raket, ki jih je dobil od Zahoda, in mu zagrozil s takojšnjimi povračilnimi ukrepi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vodstvo ukrajinskih oboroženih sil namerava z raketami himars in storm shadow napasti rusko ozemlje, vključno s Krimom," je Šojgu danes dejal na srečanju z ruskimi vojaškimi uradniki.

Ruski obrambni minister je posvaril s hitrimi povračilnimi ukrepi, če bi Kijev zahodno orožje uporabil za napade na cilje na ozemlju Rusije ali na ozemljih ob Črnem morju, ki jih zaseda Rusija.

"Uporaba teh raket zunaj območja posebne vojaške operacije bi pomenila popolno vpletenost ZDA in Velike Britanije v konflikt in bi izzvala takojšnje napade na centre odločanja v Ukrajini," tako Šojgu.

ZDA in Velika Britanija sta od začetka ruske invazije februarja lani med najbolj odločnimi podpornicami Ukrajine, predvsem v vojaškem smislu. Rusija medtem Zahod obtožuje neposrednega vpletanja v "posebno vojaško operacijo" v Ukrajini, kot so v Moskvi poimenovali invazijo na sosednjo državo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta