(FOTO) Pokojni zagrebški župan Milan Bandić je svoje afere odnesel v grob

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
03.03.2021 16:15
Veličastno slovo od nedavno umrlega zagrebškega župana, ki je veljal za najbolj priljubljenega in najbolj kontroverznega.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogreb, kot bi si ga Bandić verjetno želel, z množico ljudi in ganljivimi besedami o tem, kaj vse dobrega je napravil za Zagreb.
EPA

Na osrednjem zagrebškem pokopališču Mirogoj so pokopali dolgoletnega župana hrvaške prestolnice Milana Bandića, ki je v nedeljo v 66. letu starosti umrl zaradi srčne kapi. Pogreb je bil verjetno tak, kot bi si ga želel: udeležilo se ga je na tisoče ljudi, četudi je na Hrvaškem zbiranje omejeno na 25 oseb, za varnost in razdaljo je skrbelo 300 tako imenovanih covid redarjev, prišel je skoraj celotni hrvaški politični vrh z izjemo predsednika države Zorana Milanovića ... In to je bil dan, verjetno prvi v vsej njegovi dvedesetletni vrhunski politični karieri, da o njem kdo javno ni izrekel česa žalega.

Pogreb, od katerem so se epidemiologi držali za glavo. 
EPA

Bandić je bil zagrebški župan z najdaljšim stažem. Maja letos se je nameraval potegovati za svoj sedmi zaporedni županski mandat po letu 2000. Vmes je sicer ob začetku županovanja za dve leti odstopil, a ostal podžupan. Njegovi privrženci izpostavljajo, da je bil tudi najuspešnejši zagrebški župan, saj so v njegovem času zgradili številne javne objekte; med drugimi muzej sodobne umetnosti, glasbeno akademijo, žičnico in park Bundek. Omenjajo tudi številne infrastrukturne objekte in Bandićev posluh za komunalne težave prebivalcev, posebej v predmestjih; četudi v nekaterih delih zagrebške periferije še zmeraj nimajo tekoče vode ali kanalizacije. Bandićevi kritiki menijo, da gre za najbolj protislovnega župana Zagreba, ki je močno zadolžil mesto, v katerem je najbolje delovala njegova klientelistična mreža. Dodajajo, da so Bandićevo župansko kariero in uresničitev projektov spremljale afere in škandali. Proti njemu je bilo vloženih več kot 250 kazenskih ovadb. Potem ko je leta 2013 prvič pristal v priporu, je bilo proti Bandiću in njegovim sodelavcem vloženih več obtožnic zaradi domnevne korupcije in zlorabe položaja. Sodni postopki še niso dobili pravnomočnih epilogov - zoper njega ga ne bodo, brez njega pa tudi zoper soobdolžene težko.

Od Bandića se je poslovil politični in cerkveni vrh
EPA

Kakorkoli, pogreba so se udeležili številni politiki, med njimi tudi hrvaški premier Andrej Plenković, predsednik sabora Gordan Jandroković in podpredsednik sabora iz vrst skrajne desničarske stranke Domovinsko gibanje Miroslav Škoro. Videti je bilo tudi druge osebnosti iz hrvaškega javnega življenja, morda Sloveniji najbolj znanega nogometnega trenerja Miroslava "Čira" Blaževića, in številne ugledne meščane Zagreba. Od Bandića so se poslovili tudi župani iz več mest v regiji, ki so se vpisali v žalno knjigo. Med njimi je bil ljubljanski župan Zoran Janković, ki je novinarjem dejal, da bodo "pogrešali Milana". Janković je po Bandićevi smrti tudi med prvimi izrazil sožalje namestnici zagrebškega župana Jeleni Pavićević Vukičević, ki bo do maja opravlja dolžnosti županje. Na Mirogoju so bili tudi župani Skopja, Sarajeva in Beograda, skratka, kot so opazili hrvaški novinarji, iz skoraj vseh prestolnic nekdanje Jugoslavije. Ni pa bilo novega patriarha Srbske pravoslavne cerkve, nekdanjega zagrebško-ljubljanskega metropolita Porfirija, četudi so mnogi napovedovali njegov prihod.

Oboževali so ga tudi povsem običajno ljudje.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta