(FOTO) Predpraznična sproščanja in zaostrovanja po Evropi. Kje bodo lahko smučali?

Vojislav Bercko
03.12.2020 00:00
Nekatere zahodnoevropske države glede na epidemiološko situacijo že previdno opuščajo omejevalne ukrepe, na Balkanu pa jih šele uvajajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Medtem ko pri nas ni ne duha ne sluha o jenjanju epidemije novega koronavirusa, so nekatere države krivuljo okužb z nekajtedenskim zaprtjem javnega življenja uspešno sploščile. Zato tam ukrepe postopno sproščajo, četudi z opozorili, naj se ljudje še zmeraj vedejo zadržano in preevidno, še zlasti v času praznikov, ki so pred nami. Toda že v naši najbližji soseščini bodo lahko ljudje lažje zadihali in se vsaj malo vrnili v tok življenja, kot smo ga poznali lani ob tem času. No, ne povsod, jugovzhodno od nas ukrepe zaostrujejo.

Avstrija: V ponedeljek znova k frizerjem

EPA

Avstrija bo po tritedenskem zaprtju s ponedeljkom spet dovolila obratovanje tako imenovanih nenujnih prodajaln in odprla šole, po besedah kanclerja Sebastiana Kurza pa bodo gostinski lokali in hoteli ostali zaprti vsaj do 7. januarja. V ponedeljek bodo odprli tudi knjižnice in muzeje, še vedno pa ne bodo dovoljene kulturne prireditve. Znova bodo lahko začeli delovati frizerski in masažni saloni. Bodo pa pri naših severnih sosedih krepko zagrenili življenje ljudem, ki bodo želeli prestopiti meje. Vsi, ki bodo v Avstrijo prišli iz držav s 14-dnevno incidenco, višjo od 100 na 100.000 prebivalcev, bodo morali za deset dni v karanteno. Po petih dneh se bodo lahko testirali na novi koronavirus, in če bo test negativen, bodo karanteno lahko končali. Ne bo pa več veljala izjema vstopa v državo brez karantene za vse, ki bodo predložili negativen test na novi koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur. Ukrep bo veljal tudi za Slovenijo.

Italija: Prazniki le v najožjem družinskem krogu

EPA

V Italiji, državi kulinaričnih užitkov in visoke mode, bodo restavracije in trgovine z nenujnimi dobrinami odprte le v nekaterih deželah, med njimi je Sloveniji najbližja Lombardija. Toda, kot poroča naš sodelavec Bojan Brezigar, bo med 20. decembrom in 6. januarjem prepovedano prehajanje med deželami, 25. in 26. decembra ter 1. januarja pa bo prepovedano zapustiti lastno občino. Omejevano bo prehajanje državne meje. To so glavni ukrepi za preprečevanje pandemije v prazničnem času, ki jih je italijanski minister za zdravje Roberto Speranza včeraj obrazložil v parlamentu. Veljavne ostajajo tudi vse omejitve za posamezne dežele in tudi policijska ura od 22. do 6. ure. Nobene izjeme ne bo za božični večer, maše polnočnice bodo v večernih urah, na kar je Cerkev že pristala. Minister je tudi pojasnil načrt za cepljenja in napovedal, da predvidevajo, da bodo cepiva na razpolago v januarju, cepljenje pa bo brezplačno za vse.

Smučanje: Glavni problem Evropske unije

EPA

Zima in začetek smučarske sezone sta že tu, države pa se različno odločajo, kaj in kako. V Avstriji bo od 24. decembra dovoljeno smučanje, a hoteli bodo med božičnimi in novoletnimi prazniki ostali zaprti. Francoska vlada namerava za Francoze, ki bodo med prazniki odšli na smučanje v Švico ali Španijo, uvesti sedemdnevno karanteno, domača smučišča pa naj bi ostala zaprta do začetka januarja tako kot v Nemčiji in Italiji. Tudi Belgija zagovarja zaprtje evropskih smučišč. Po drugi strani pa bodo smučišča v vsaj nekaterih skandinavskih državah, kjer je epidemiološka slika ugodnejša, ostala odprta. Tako sta napovedali finska in švedska vlada, ki nasprotujeta glavni zagovornici vseevropskega zaprtja smučišč, nemški kanclerki Angeli Merkel. O začetku smučarske sezone so sicer poročali tudi iz nam bližjih držav, na primer iz Bosne in Hercegovine. Toda ljubitelji smučanja ne smejo pozabiti, da jih ob vrnitvi z Balkana čaka karantena.

Hrvaška: V državo le z opravljenim testom

EPA

Hrvaška je strožje ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa uvedla pozneje kot mnoge druge članice EU in od 15. decembra v državo ne bo več mogoče vstopiti brez negativnega PCR-testa. Že dva dni je Hrvaška edina članica EU, katere premier je okužen z novim koronavirusom in je v samoizolaciji. Vlada je ugotovila, da so tudi dosedanji ukrepi obrodili sadove, a ker se jih državljani ne držijo, število okuženih znova narašča. Zato bodo do 21. decembra zaprte vse kavarne, restavracije in nočni klubi, prepovedane so poročne slovesnosti, na javnih dogodkih in srečanjih, vključno s pogrebi in cerkvenimi mašami, se lahko zbere največ 25 ljudi. Zasebnih druženj se lahko udeleži deset ljudi, medtem ko je lahko v sredstvih javnega transporta zapolnjenih le 40 odstotkov zmogljivosti. Ponoči ni dovoljeno prodajati alkohola. Ukrepe zaostrujejo tudi v Srbiji, kjer so v primerjavi s strogo karantensko pomladjo doslej živeli dokaj sproščeno.

Velika Britanija in Irska: Trgovine in pubi vabijo

EPA

V Veliki Britaniji so se z včerajšnjim dnem končale štiritedenske stroge omejitve, hkrati pa so začele veljati regionalne omejitve glede na število primerov okužbe na posameznih območjih. Ta regionalni pristop naj bi uporabljali do marca. Toda v Londonu in drugih mestih so ljudje pohiteli v trgovine, na znameniti londonski ulici Oxford Street so se pred prodajalnami vile dolge vrste. Gostinski lokali so odprti glede na stanje na posameznih območjih, pubi lahko delujejo le, če ponujajo hrano. V omejenem številu se na nogometne stadione prvič po marcu vračajo navijači.
Podobno je po šesttedenski ustavitvi javnega življenja tudi na Irskem. Vrata so znova odprle vse trgovine z nenujnim blagom in storitve, kot so frizerji. Obiskovalce lahko znova sprejmejo tudi muzeji, knjižnice in športne ustanove. Verniki se lahko spet udeležijo obredov. V petek se bodo predvidoma odprle še restavracije. Pubi, kjer ne strežejo hrane, bodo ostali zaprti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta