(FOTO) "Ustavite Putina! Obvarujte življenja!"

Pred Brandenburškimi vrati v Berlinu se je zbralo več tisoč protestnikov v podporo Ukrajini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brandenburška vrata nocoj.
Ana Lah

V Berlinu je bilo območje v okolici Brandenburških vrat že od enajstih dopoldne polno protestnikov, ki nasprotujejo vojni v Ukrajini, med njimi je bilo veliko Ukrajincev. Protestniki so se okrog druge ure sprehodili do poslopja nemške vlade, v večernih urah jih je bilo že več tisoč. Na transparentih je bilo videti napise: Ustavite Putina; Ustavite vojno; Rusi, ne bodite tiho; Kdo bo naslednji? Ustavite rusko agresijo; Roke stran od Ukrajine; Obvarujte življenja; Za to boste plačali!; Izključite Rusijo iz sistema SWIFT; Sankcionirajte napadalce: Moja družina si želi živeti. Brandenburška vrata so se osvetlila v barvah Ukrajine. Po podatkih policije naj bi bilo protestnikov okrog 3000.

Ana Lah

Mamo zbudil zvok eksplozije

"Danes sem se zbudil z novico, da je Rusija začela vojno z Ukrajino," nam je na berlinskih protestih proti vojni v Ukrajini povedal Ukrajinec Georgij Oniščuk. "Takoj sem poklical mamo, ki živi v bližini letališča v Kijevu. Dejala mi je, da jo je zbudil zvok eksplozije, ko so Rusi bombardirali letališče. Bolj ali manj vsi, ki jih imam rad, živijo v Ukrajini. Počutim se nemočno. Danes sem tukaj, ker verjamem, da nas je več, ki se počutimo podobno in smo v podobni situaciji. Ne vem točno, kaj bomo naredili, a vem, da potrebujemo pomoč. Prepozno je, da bi svoje bližnje spravil iz Ukrajine," je dejal.

Ana Lah

Protestniki so v govorih pozivali Nemčijo in druge evropske države k solidarnosti in združitvi moči. Želijo si humanitarne pomoči, pa tudi vojaške. Vzklikali so: "Ukrajina je Evropa!", "Slava Ukrajini!". Slišati je bilo še, da si vojne niso želeli, a da se ne bodo mogli izogniti vojaškemu odgovoru. "Ne želim, da kdorkoli umre, a edini način, da zavarujemo našo državo, Evropo in ves svet, je, da stopimo skupaj. Potrebujemo pomoč, naši vojaki se že spopadajo!" je dejal eden izmed govorcev.

Rusi, odprite oči

Oleksij Kiričenko je povedal, da je na protest prišlo tudi kar nekaj njegovih ruskih prijateljev. "Novice iz moje domovine so slabe, bombardirajo civiliste, moja družina je v nevarnosti," je dejal Kiričenko. Jezno in paralizirano se počuti tudi Ukrajinka Maria Bilokon, ki skuša biti proaktivna in se organizirati. "Mislim, da se Putin boji izgubljati, zato je začel vojno. Trenutno je situacija nepredvidljiva. Moja prijateljica je Rusinja in vem, da ogromno Rusov sovraži Putina, a tam trenutno ni opozicije, vse je uničeno, prepovedano, ljudje se bojijo za svoje družine, so pod pritiskom. Toda menim, da brez sprememb od znotraj ne bo konca. Vem, da bo prelite veliko krvi, a to je edina možnost. Ruski civilisti, odprite oči, vem, da vas je strah, a zlo morate uničiti od znotraj. Vem, da si tudi vi želite svobode in sovražite biti dežurni krivci," je dejala Maria. Verjame, da je ukrajinska vojska dobro pripravljena, želi pa si več podpore Nata. "Vem, da ne smejo začeti, a morajo ukrepati in nam dati podporo. Smo njihovi partnerji. Smo med Evropo in Rusijo, smo med dvema svetovoma. Jezna sem, da tega ne razumejo," je komentirala protestnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta